Anızları yakmak toprağı öldürüyor
Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi Başkanı Ahmet Sever, anızlar yakıldığında, toprağın erozyona daha hassas duruma geldiğini söyledi
VERİMİ AZALTIR
"Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybının da arttığı bilinmektedir" diyen Sever; "Anız yakmanın diğer bir zararı da toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir. Anız yakılması ile kağıt sanayimizin en önemli hammaddesi olan selüloz da yok olmaktadır. Yakmanın sonucunda mikroorganizmaların yüzde 80'ine yakını yok olmakta verimde azalmalara neden olmaktadır" dedi.
DENGEYİ YOK EDİYOR
Anız yakımının doğal dengeyi de bozduğunu, yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yabani hayvanın yuvalarını terk etmek zorunda kaldığını veya öldüğünü belirten Sever; "Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka birçok yararı olan kaba yem (sap ve saman) yok edilmektedir" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor