Yaz aylarının gelmesiyle birlikte bir yandan günler uzarken bir yandan da hava sıcaklığı arttı. Bu aylarda artan sıcaklık ve nem artışından korunmanın dışında, sağlıklı beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor. Mersin İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kemal Başaralı, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını bu nedenle de yaz aylarında kan şekerini hızla yükselten ve düşüren besinlerin tercih edilmemesi gerektiğini bildirdi. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riskinin daha fazla olduğunu ve besin kaynaklı zehirlenmelerin bu yüzden sık görüldüğünü ifade eden Başaralı, "Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Çabuk bozulan et, yumurta, süt ve balık türü besinler açıkta uzun süre bekletilmemelidir" dedi. Başaralı, aşırı sıcak yaz aylarında Akdeniz mutfağının tercih edilmesi gerektiğini belirterek zeytinyağlı ve limonlu salatanın yanı sıra soğuk sıvı yiyeceklerin tüketilmesinin önemine değindi.
KAHVALTI ÇOK ÖNEMLİ
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu da ifade eden Başaralı, "Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Kan şekerini hızla yükselten ve düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir" dedi.