Baklavacıların 'tatlı' mesaisi
ODUN ATEŞİNDE
Hamuru merdaneyle adeta kağıt haline getiren ustalar, yufkayı tek tek tepsiye yerleştiriyor. Tereyağı ve fıstıkla süslenen baklava, odun ateşinde yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra şerbeti dökülüp müşteriye sunuluyor. Baklava ustası Şirvan Payas, baklavacıları bayram öncesi tatlı bir telaş sardığını, siparişleri yetiştirmek için gece gündüz durmadan çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin her yerine baklava gönderdiklerini anlatan Payas, "Gaziantep deyince akla baklava geliyor, bayramda mutlaka her evde baklava olması lazım. Normal günlere göre yoğunluğumuz 3-4 kat arttı" dedi. Bayramda en çok klasik baklavanın tercih edildiğini, Gaziantep dışında baklava çeşitlerinin bilinmediğini ifade eden Payas, yurt dışına da baklava gönderdiklerini ancak yoğunluğu Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere verdiklerini vurguladı.
İMECE USULÜ
Baklava satışlarının bayrama yakın arttığını dile getiren Şirvan Payas, şunları söyledi: "Baklavanın yapımı çok da basit değil. Başından sonuna kadar hepsi ayrı bir hüner gerektiriyor. Hamurunu, kesimini ve pişirimini ayrı bir usta yapıyor. Kısaca baklava imece usulü hazırlanıyor. Hamurun yoğrulmasından fırından çıkana kadar yaklaşık 2 saat geçiyor."
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor