Sevilen gelenek
Mardin ve Şanlıurfa yöresinde fırıncılar, Hz. İbrahim'in ateşe atılmasından gelen bir gelenekle Ramazan nedeniyle ücretsiz pişirim hizmetini yüzyıllardır sürdürüyor
ONLARA KOLAY BİZE ZOR
Fırıncılardan Hasan Turan, Ramazan ayında kadınların yörenin birbirinden lezzetli ama biraz daha zahmetli yemeklerini yapması gerektiğini belirtiyor. Turan, "Kadınlar kolaya kaçıp, patlıcan, patates ve biberli basit tava yemekleri ile pide ve lahmacunun dışına çıkmıyor. Oysa bölgemizin çok lezzetli başka yemekleri de var. Hem hanımların istediği yemekler kendilerine kolay ama bize zor" dedi.
EKMEK ALSINLAR YETER
Bir başka fırıncı Mehmet Uçkan ise geleneksel ücretsiz pişirim hizmetinden memnun olduklarını söyledi. Uçkan, "Hiçbir pişirimden ücret almıyoruz. Sadece kullandığımız hamurun parasını alıyoruz. Yemekler, tavalar ve güveçler ücretsiz" dedi. Yasin Bulut da tüm pişirimlerin ücretsiz olduğunu, müşterilerinin pide ve ekmek için ücret ödemelerinin kendilerine yettiğini söyledi.
HZ. İBRAHİM DÖNEMİNDEN
Ramazan ve kurban bayramlarında özel ikramların yapıldığı Mardin ve Şanlıurfa'daki ücretsiz pişirim geleneği, Hz. İbrahim döneminden geliyor. Hz. İbrahim peygamber ateşe atılırken, Allah'ın "Ey ateş, İbrahim'e serin ve selamet ol" sözünün yattığı ve o günden beri her iki ilde de Ramazan boyunca fırıncıların yemekleri ücretsiz pişirdiği rivayet ediliyor.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor