Çukurova'da anız yangınları halk sağlığını tehdit ediyor
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi İbrahim Ortaş, Çukurova'da anız yakılmasının toplum sağlığını kötü yönde etkilediğini, çiftçilerin de bilmeden toprağı fakirleştirdiğini söyledi.
Anız yakılmasının toprak için olduğu kadar çevre için de zararları olduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim Ortaş, yapılan uyarılara rağmen çiftçinin anız yakmaya devam ettiğini belirtti.
Çiftçilerin anız yakarak toprağı fakirleştirdiğine dikkat çeken öğretim üyesi Ortaş, "Atmosfer salınan sera gazları toplum sağlığı kadar hepimizin geleceğini etkileyecek olan iklim değişimlerine yol açacak düzeyde yüksektir. Bölgede yüz binlerce dekar alanda yanan anızın çıkardığı gazların miktarı ciddi bir tehdit oluşturacak düzeydedir. 1.8 milyon insanın yaşadığı Adana kentinin anız külleri ile kirlenmesi sonucu binlerce hanede binlerde ton su ve deterjan kullanılarak çevre başka bir şekilde kirletilmektedir." diye konuştu.
Anız yakılmasının orman yangınlarını tetiklediğine değinen Ortaş, "Tarım arazilerinde anız yıkılması sırasında oluşan yüksek ısının, topraktaki yararlı maddeleri yok edip meyve ve sebzeleri kalitesizleştirilmektedir. Genelde aynı toprakta hasat sonrası yakma işleminin üst üste 4-5 kez tekrarlanması durumunda, topraktaki kalitenin geri kazanımını uzun yıllar alacak şekilde zorlaştırdığı biliniyor. Her yönü ile sakıncalı ve zararlı olan anız yakılması temelden yasaklanmalıdır." ifadelerini kullandı.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor