Cumartesi 05.10.2013

Çatlayan narları 'ekşi' yapıyorlar

Mersin'in Silifke ilçesinde dalında kabuğu çatlayan narlar, salatalara lezzet katan nar ekşisi oluyor

Mersin'in Silifke ilçesinde dalında çatlayan ve kilosu 10 kuruşa bile satılmayan narlar, sofraların vazgeçilmezi nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor. İlçe merkezinde nar ekşisi yapımına başlayan vatandaşlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacın- da kullanmak üzere saklarken, kala n kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Yapımı son derece zahmetli olan ve 15 kilo nardan çıkartılan 1 kilo nar ekşisi ise kilosu 15 liradan satılıyor.
YAPIMI BÜYÜK EMEK İSTİYOR
Silifkeli Mustafa Balcı, nar ekşisinin yapımını şöyle anlattı: "Narlar ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılır. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, kuvvetlice biri tarafından çiğnenip suyu sıkılır. Nar suyu büyük bir kaba konarak 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. İyice kaynadıktan sonra şişelenir."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.