Ülkemizde makarna tüketimi yeterli değil
MBTG Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin makarna tüketiminde birçok ülkeden geride olduğunu belirterek, "Kişi başına 6 kilo tüketim çok az " dedi
ÜRETİM ÇOK İYİ
Tiryakioğlu şöyle devam etti: "İtalya'dan sonra en fazla makarna üretimi yapan ülkeler sırasıyla A.B.D., Brezilya, Rusya ve Türkiye'dir. Kişi başına yıllık makarna tüketimine bakıldığında İtalya 26, Venezüella 12,3, Tunus 11,9, Yunanistan 10,5, İsviçre 9,3, İsveç 9,0, A.B.D 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye önemli bir üretici olmasına rağmen, kişi başına 6 kilo tüketmektedir" dedi.
KOTA SORUNU
Türkiye'nin, bazı kotalar nedenliyle ihracatta pazar kaybettiğine dikkat çeken Tiryakioğlu, "Yurtdışı pazarlarda ABD önemli bir üretici olmasına rağmen aynı zamanda önemli bir ithalatcı ülkedir. Almanya, Fransa gibi AB ülkeleri de dünyada önde gelen ithalatçı ülkelerdir. Ancak, ABD ve AB ülkelerindeki kotalardan dolayı Türkiye'nin bu ülkelere ihracatı önlenmektedir" dedi.
TÜRKİYE ÖNEMLİ AKTÖR
Makarnanın tüm dünyada tercih edilen bir besin maddesi haline geldiğini belirten Tiryakioğlu, "Makarnanın temel hammaddesi olan durum buğdayına bağımlılığı ve makarnalık sert buğday türünün dünyanın belirli bölgelerinde yetişiyor olması da üretici ve ihracatçı durumda olan Türkiye'nin de pazarda önemli bir aktör olmasını sağlamaktadır. Ülkeler bazı zamanlarda kendi iç pazarlarında ürün çeşitliliğini sağlamak amacıyla da ithalat yapabiliyor" şeklinde konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor