Çarşamba 23.10.2013

Fıstık gibi fıstık

Ekim alanlarının genişlediği ve Türkiye'nin yer fıstığı ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de, bu yıl hasat edilen ürünün verimi ve kalitesi, üreticinin yüzünü güldürdü

Ekim alanlarının her yıl genişlediği ve Türkiye'nin yer fıstığı ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de, bu yıl hasat edilen ürünün verimi ve kalitesi, çiftçiyi sevindirdi. Protein, yağ ve E vitamini açısından zengin yer fıstığı, ekim alanı bir milyon 250 bin dekar olan Osmaniye'de yaklaşık 127 bin dekara ekiliyor.

KİLOSU ÜÇ LİRADAN

Dekar başına 350-450 kilogram ürün veren yer fıstığı, bu yıl kabuğunu tam doldurduğu için hem üreticisini hem de tüccarı memnun etti. Henüz ikinci ürün hasadının tamamlanmadığı kentte geçen yıl 46 bin 870 ton ürün alınan ve kilosu 2,5-3 liraya satılan yer fıstığının bu yıl da aynı fiyattan alıcı bulacağı tahmin ediliyor. Yer fıstığı ticareti yapan Mustafa Yılmazer, bu yıl ürün rekoltesinin geçen yılki kadar verimli ve kaliteli olduğunu söyledi. Osmaniye dışından da yer fıstığı temin ederek işlediklerini belirten Yılmazer, "Yıllarca Çin'den, Arjantin'den ithal ürün geldi. Yer fıstığı, Çukurova'da fazla ekilsin, ülke ihtiyacını karşılasın istiyoruz. Ekonomiye biraz daha katkıda bulunulsun, ürünümüz heba olmasın" dedi.
ÇİFTÇİLERE ÇAĞRIDA BULUNDU

Kaliteli ve çok miktarda üretildiği sürece yer fıstığına ilginin artacağına dikkati çeken Yılmazer, "Bu konuda çiftçilerimizi eğitmek de gerekir. Tüccar olarak yer fıstığı satın aldığımız çiftçilerimize ürünü nasıl yetiştirmesi, koruması ve depolaması gerektiği konusunda bilgi veriyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de eğitim çalışmaları var. Çiftçilerin de gayret etmesi lazım" diye konuştu. Yüzde 46-56 oranında yağlık ürün olan yer fıstığının bu alanda da önem taşıdığını vurgulayan Yılmazer, "Bu özelliği sayesinde de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor. Fıstığın kabuğu ise dolgu maddesi olarak sunta ve katı yakıt yapımında da kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak tavuklara yem olarak da veriliyor. Bununla beslenen tavuğun yumurtasının sarısı daha koyu renkte oluyor" diye konuştu.

ANADOLU'NUN DÖRT BİR KÖŞESİNE

Sadece kuruyemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığının, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere yağ yapımında da kullanıldığını dile getiren Yılmazer, "Üreticiden temin edilen yer fıstığı, kentte bulunan 12 fabrika ve 155 küçük tesiste işlenerek Türkiye piyasasına sürülüyor. Ürünlerimizi daha çok İstanbul'a gönderiyoruz fakat Osmaniye yer fıstığı, Anadolu'nun her köşesine ulaştırılıyor" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.