Harnup pekmezi her derde deva

Halk arasında keçiboynuzu olarak bilinen harnup, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Akdere beldesinde pekmez haline getirilip satışa sunuluyor
3 GÜNDE HAZIRLANIYOR
Yapımının oldukça zor olduğunun altını çizen Güven, "Bir pekmezi kaynatmak için en az üç gün gerekiyor. Keçiboynuzu olarak da bilinen harnubu toplayıp kırıyoruz, ardından şırası çıksın diye ıslatıyoruz ve koyduğumuz kazanlarda saatlerce kaynatıp koyulaşıncaya kadar savuruyoruz. Bir gün toplama ve kırması, ikinci gün on saat kadar suda ıslatıyoruz ki şırası çıksın. Üçüncü gün ise yaklaşık 10 saat kazanlarda kaynatıyoruz ve halini alıyor. İçerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için bir alan bir daha almayı tercih ediyor" dedi.
KİLOSU 10 LİRA
Eşi Ayşe Güven ise telefonla sipariş aldıkları pekmezlerin kilosunu 10 liradan satışa sunduklarını, emeğinin çok, fiyatının az olmasından dolayı memnun olmadıklarını, ama ekmek parası için emeklerini aramadıklarını söyledi. Köylünün yüzde 80'ninin harnup pekmezi kaynatıp satarak geçindiğinin altını çizen Güven, harap halinde diktikleri fideleri zamanla aşılayıp büyüttükten sonra mevsimi gelince harnubu bu şekilde değerlendirdiklerini söyledi.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor