Sumak ekşisi gıdaları uzun süre koruyor
Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzeti sumak ekşisi, gıdalarda koruyucu etkisiyle dikkat çekiyor
YEMEKLERE KATILIYOR
Yürütülen çalışma, zararlı maddelere karşı koruyucu özelliğinin yanı sıra gıdaların ve yemeklerin tazeliklerini koruması yönüyle de sumak ekşisi önemini ortaya koydu. Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülgün Yıldız Tiryaki, sumağın Türkiye'de yaygın olarak tüketilen baharat olduğunu, bunun yanı sıra çoğunlukla yetiştiği bölgelerde yöresel yemeklerde kullanıldığını söyledi.
ÜRETİMİ ZAHMETLİ
Sumak ekşisi ile ilgili daha önce görev yaptığı KSÜ'de bir tez çalışmasına danışmanlık yaptığını belirten Tiryaki, Kahramanmaraş'ta temmuz ve eylül aylarında üretimine başlanan geleneksel sumak ekşisinin üretiminde en önemli noktanın "emek" ve "ustalık" olduğunu ifade etti. Tiryaki, elde edilen baharatın yörede başta salata olmak üzere yemeklerde kullanıldığına işaret etti.
TEZ KONUSU OLDU
Doç. Dr.Tiryaki, sumağın minimum işlem görmüş gıdalarda doğal koruyucu olarak kullanım potansiyelinin yüksek olduğunu vurguladı. KSÜ'de gerçekleştirilen tez çalışmasında, sumak ekşisinin zararlı maddelere karşı koruyucu özelliğinin yanı sıra gıdaların ve yemeklerin tazeliklerini koruması açısından da önem taşıdığının ortaya konulduğunu dile getiren Tiryaki, "Sumak ekşisini kullanalım" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor