Pazar 12.01.2014

Gripten kurtulmanın tek yolu doğal gıda

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, gripten korunma ve yakalanıldığında tedavi için greyfurt, portakal, havuç, ıspanak ve bitki çaylarını önerdi

Kış aylarında zirve yapan H3N2 grip hastalığı, bu yıl Türkiye'de birkaç ayda yaklaşık 1 milyon kişiyi etkiledi. Sağlık Bakanlığı hastalıkla ilgili olarak korunmak ve tedavi için beslenmeyle ilgili öneriler yayınlarken, Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar da kamuoyuna doğal gıdaların grip üzerindeki etkisiyle ilgili bilgi verdi. Akar, hastalıktan korunma ve tedavide greyfurt, portakal, havuç, ıspanak, bitki çayları, yumurta, brokoli, balık yağı, limon, yeşil biber gibi besinlerin olumlu etkisine dikkat çekti. Akar, gripten korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kış döneminde A, C ve E vitaminleri açısından zengin besinleri tüketmek gerektiğini kaydeden Akar, "Enfeksiyona karşı koruyucu olarak bilinen A vitamini, balık yağı, yumurta, havuç, brokoli ve sarı sebzelerde bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, toksinlerin atılmasını sağlar. Maydanoz, ıspanak, yeşilbiber, portakal, mandalina, limon, karnabahar bol miktarda C vitamini içerir" dedi. Greyfurdun da virüslere, bakterilere karşı etkili bir meyve ve iyi bilinen C vitamini kaynağı olduğunu kaydeden Akar, "Greyfurt, içerdiği lif sayesinde hem kolesterolü düşürür hem de kabızlığı önler. Greyfurtta dikkat edilmesi gereken nokta ilaçlarla beraber alınmamasıdır" diye konuştu. Akar, kivi, portakal, yabanmersini, ekinezya çayı ve yeşilçayı da kış döneminde tüketilmesi gereken gıdalar arasında sıraladı.
ISPANAK VE PORTAKALSIZ ASLA OLMAZ
Özge Akar, diğer belli başlı gıdalar için ise şunları söyledi: "Havuç, vücutta A vitaminine çevrilebilen beta-karotenden zengin olması nedeniyle kışın bağışıklık sistemimize güç veren sebzeler arasındadır. Yoğurt, içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlar. Ispanak tüketirken, içinde yer alan demirden daha fazla yararlanmak için yanında taze portakal suyu, domates, patates püresi gibi C vitamininden zengin bir besin kaynağı tüketmek ve az miktarda da olsa et çeşidi tüketmek gerekir. Soğan ve sarımsak doğal antibiyotiktir. Kışın günde 8-15 bardak su su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Soğuk algınlığına yakalandığınızda kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketilmeli. Bunlar mutlaka doğal kurutulmuş olmalı. Hastalık sırasında C vitaminini yüksek miktarda içerenler başta olmak üzere, her öğünde düzenli olarak sebze ve meyve tüketilmelidir. Çorba gibi sıvı ağırlıklı besinler tercih edilerek, sıvı tüketimine özen gösterilmeli."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.