Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Baş Diyetisyeni Hatice Baygun, C vitamini ve özelliklerini anlattı. Baygut, "C vitamini yararları arasında güçlü bir antioksidan olması sebebiyle serbest radikallere karşı koruyucu özelliğinin bulunması da vardır. Bu vitamin hücrelere zarar veren ve bağışıklık sistemini zayıflatan ve yaşlanma ve hastalığın başlıca nedeni olan serbest radikallerden bedenlerimizi koruyan önemli bir antioksidandır" dedi.
HEMEN TÜKETİN
Taze sebze ve meyvelerin gerekli C vitamini ihtiyacını karşıladığını kaydeden Baygut, "Ancak askorbik asit sıcakla, su, hava, pişirme, ışık ve sigara içme ile kolayca imha olur. Isıya ve ışığa karşı direnci düşük olduğundan C vitamini içeren sebze ve meyvelerin saklanması ve pişirilmesi C vitamininin yüksek oranda kaybolmasına neden olur. Sebze ve meyveler C vitamini kaybı olmaması için kesildikten sonra hemen tüketilmelidir. Kurutulmuş meyve sebzelerde C vitamini kaybı fazladır" diye konuştu.
FAYDASI ÇOK
Uzman Diyetisyen Hatice Baygut şöyle devam etti: "C vitamini, birçok kanser çeşidinin oluşmasını önler. Nitrosaminlerin (kansere neden olan maddeler) oluşmasına karşı koymada yardımcı olur. Ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır. Doğal bir laksadif olarak işlev görür. Yaraları, yanıkları ve kanayan diş etlerini iyileştirir."