Son Güncelleme: Salı 25.02.2014
Çiftçiler rahatlıkla karpuz ekebilecek
Çukurova'da son 5 yıldır karpuz üreticilerini tehdit eden bakteri hastalığı, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu'nun yaptığı çalışmalar sonucunda geçtiğimiz yıl hiç görülmedi
HASAT DÖNEMİ ÇIKIYOR
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Naim Öztürk, karpuz bakteriyel meyve lekesi olarak adlandırılan hastalığın bir karantina etmeni olduğunu, Çukurova bölgesinde ilk olarak 2009 yılında görüldüğünü belirtti. Öztürk, hastalık belirtilerinin özellikle hasada yakın dönemde ortaya çıkarak üreticiyi ekonomik açıdan zorda bıraktığını söyledi.
EKİMİ YASAKLANDI
Hastalığın bölgede görülmesinin ardından hemen harekete geçtiklerini kaydeden Öztürk, hastalığın görüldüğü tarlalardan yayılmayı önlemek için acilen karantina tedbirlerini uygulatarak ürünün imha ettirildiğini, bulaşık alanlarda 4 yıl süreyle kabakgil ekilmesinin yasaklanarak hastalık konusunda üreticilerin bilgilendirildiğini bildirdi. Hastalığa karşı iki proje yürüttüklerini ifade eden Öztürk şunları söyledi: 'Hastalığın Çukurova'da yaygınlığı, tohumda ve toprakta ne kadar süre yaşadığı ve kimyasal mücadelesi' ile 'Hastalık etmeninin karpuz tohumunda yaşam yeri ve mücadelesinde tohuma uygulanabilecek farklı yöntemler'in araştırıldığı iki proje yürütülüyor. Adana, Mersin ve Osmaniye'de arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarda 2013'te hastalık hiç görülmezken, bu konuda üreticilerden de hiç şikayet almadık. Çukurovalı karpuz üreticisinin bu yıl ürünlerini daha rahat ekebileceklerini ifade eden Dr. Naim Öztürk, ancak hastalık tehlikesinin tamamen ortadan kalkmasının söz konusu olmayacağını vurguladı. Öztürk, tarlada ekili ürünlerin düzenli takip edilmesi gerektiğini ve herhangi bir şüpheli durumda da en yakın tarım kuruluşuna haber verilmesi gerektiğini dile getirdi.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor