Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut, süt ile ilgili bilinmeyenlere dikkat çekti. Baygut, sütün uygun koşullarda muhafa edilmediği taktirde çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığını belirtti. Baygut, "Süt, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir besin maddesidir. Bunun için sütü sağlıklı tüketmek çok önemlidir. Sütte bulunan ve hastalığa neden olan bakteri ve virüsleri yok etmek için pastörizasyon ya da UHT (ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmalıdır" dedi.
BİLİNMEYEN YARARLARI
Uzm. Hatice Baygut, sütün fazla bilinmeyen bazı yararlarını ise şöyle sıraladı:
Gebelik süresince annenin süt ve süt ürünlerini tüketiminin fazla olması çocuklarda gelişebilecek inek sütü alerjilerinden koruyabilmektedir.
Gebelik süresince annenin az miktarda süt tüketmesinin bebeğin düşük ağırlıklı doğma riskini arttırmaktadır.
Gebelik süresince probiyotik içeren süt içen kadınların spontan erken doğum riski azalır.
Büyüme sürecinde süt ve süt ürünlerinden yeterli miktarda alınan kalsiyum kemik yapımı için önemlidir. Özellikle çocukluk döneminde genetik potansiyel doruk kemik kütlesinin yapılandırılabilmesi için besin yolu ile kalsiyum alınmalıdır.
Gençlik döneminde en yüksek kemik kütlesini süt ile karşılama, ileriki yaşlarda osteoporozun önlenmesinde önemlidir.
Süt takviyesi ile kısa süreli de olsa çocuklarda boy uzaması ve kemik kazanımının arttığı kesindir.