Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, zorlu ve bir o kadar da önemli bir araştırma projesine imza atıyor. Nesli tükenen "Lahoz Balığı"nı Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirmek ve larval yetiştiricilik olanaklarını araştırmak amacıyla, kampüs alanında yetiştirme havuzu kuran ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi, yapılacak araştırmayla, nesli tükenen ve ekonomik değeri yüksek olan bu türün yaşatılması için bilimsel çalışmalar yapacak.
YENİ BİR TÜR
Zorlu araştırmalarla, uzun yıllardır ticari boyutta çipura ve levrek yetiştiriciliği ile sınırlı kalınan ve bir dar boğaz yaşanılan Akdeniz ülkelerindeki yetiştiriciliği yapılan balık türlerine yeni bir tür kazandırılması planlanıyor. Proje ile kaya balıklarının larva ve yavru dönemlerindeki yetiştiricilik koşullarıyla, anaçların olgunlaştırılması ve yumurtlamaları amaçlanıyor. Projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tufan Eroldoğan "Akdeniz'e kıyı veren ülkelerde kaya balıklarının yetiştiriciliğe alınabilmesi, öncelikli alternatif tür seçimi araştırmalarının başında gelmektedir. Bu sebeple son yıllardaki çalışmalarımızı bakanlık aracılığı ile bu yönde devam ettirmekteyiz" dedi.
İSTİHDAM OLUŞTURACAK
Proje kapsamında başarı sağlanmasının bölge ve ülke için büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Eroldoğan "Projeyle, yüksek pazar talebi nedeniyle sularımızda da gün geçtikçe azalan lahozun yetiştiricilik koşullarının belirlenmesi, hem bölge hem de ülkemiz su ürünleri yetiştiricilik sektörü açısından özgün bir değer taşımaktadır. Alternatif bir tür olarak lahoz üretimi, yetiştiricilik sektöründe iş hacmi ve istihdam yaratmasıyla, ulusal ekonomiye önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca proje ile, gelecekte azalmakta olan doğal stokların yapay üretim ile yenilenmesi çalışmalarına zemin hazırlanacaktır" dedi.