Pazartesi 11.08.2014

Adana halkı kül soluyor

Adana'da anız yangınları, kentte kirlilik sıkıntısına neden oluyor. Mücadele için 'çiftçiye mektup' yazmak dahil her yol deneniyor

Adana çiftçisinin, hububat hasadı sonrası 'anız yakma' uygulamasından vazgeçememesi hem topraktaki vitamin, mineral ve faydalı bakterileri öldürüp kalite kaybına yol açıyor, hem havayı kirletip milyonlarca insanın kül solumasına neden oluyor, hem de orman yangını tehlikesine yol açıyor. Son yıllarda azalsa da devam eden soruna karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çok yönlü çalışma yapıyor. Mücadele için Çukurova çiftçisine mektup göndermek dahil her yol deneniyor. İl Müdürü Hamil Aygül'e göre çözüm için en büyük engeller 'çiftçinin alışkanlıklarından zor vazgeçmesi' ve 'mısır koçanı çeteleri'.
16 EKİP OLUŞTURULDU

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu yıl son 5 aydır anız yakma uygulamasına karşı mücadele yürütüyor. Oluşturulan 16 ekipte, 97 teknik personel görev yapıyor. Ekipler şimdiye kadar köy camilerinde, kahvehanelerde, okullarda 400'den fazla bilgilendirme toplantısı düzenledi, 4 bin 500 kişiyle yüz yüze görüştü. Konuya dikkat çekip çiftçiyi uyaran 2 bin broşür, 3 bin 500 afiş, 500 sticker ve büyük boyutlu bez afişler bastırıldı. 2 bin 750 çiftçiye mektup gönderilerek anızın neden yakılmaması gerektiği anlatıldı. Adana Valiliği de konuyla ilgili genelge yayınladı. İl Müdürü Hamit Aygül, çiftçiyi özellikle mısır hasadı sonrası anız yakmaktan vazgeçirmenin zor bir iş olduğunu, ancak yine de geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 40'a varan oranda azalma sağladıklarını söyledi. Bu yıl da azalma olması için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Aygül, çiftçinin alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyen bir kesim olması ve mısır koçanı çetelerinin, işlerini zorlaştırdığını kaydetti. Aygül "Bazı çeteler, mısır hasadı sonrası koçanları toplayıp satmak için, çiftçinin bilgisi dışında tarlalarda anız yakıyor. Jandarmanın çabalarıyla bunlar büyük ölçüde engellendi ama yine de sıfırlanamadı" dedi.
CEZASI AĞIR

Hamit Aygül, anız yakmanın verimli topraklara, Adanalılara ve ormanlara verdiği zararın yanı sıra konunun cezai boyutunun da olduğunu vurguladı. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda bunun net olduğunu kaydeden Aygül, "Kanuna göre, anız yakmanın cezası dekar başına 35,19 lira. Anız yakılan yer meskun mahal ya da orman yakınında ise ceza 5'e katlanıyor" dedi.
TASARRUF SAĞLAMIYOR
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, anız yakmanın toprak için gerekli olan yapıyı bozduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ortaş, "Bitkiler, bitkilerin kökleri, toprağın içinde yayılarak kalitesini geliştiriyor. Anız yakıldığında, topraktaki organik madde, bitki artıkları, kökler ve toprak canlıları tamamen yanıyor. Bu da toprağın kalitesini düşürüyor. Anız yakarak tarlayı sürmekten kurtulup mazottan tasarruf edeceğini düşünen çiftçi, öte yandan daha fazla gübre masrafı yapmak zorunda kalıyor" dedi. Anız yakmanın çiftçi için zorunlu bir işlem olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ortaş, çiftçiye ucuz mazot desteği, ekipman için kredi desteği sağlanması, eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.