Adana halkı kül soluyor
Adana'da anız yangınları, kentte kirlilik sıkıntısına neden oluyor. Mücadele için 'çiftçiye mektup' yazmak dahil her yol deneniyor
16 EKİP OLUŞTURULDU
Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu yıl son 5 aydır anız yakma uygulamasına karşı mücadele yürütüyor. Oluşturulan 16 ekipte, 97 teknik personel görev yapıyor. Ekipler şimdiye kadar köy camilerinde, kahvehanelerde, okullarda 400'den fazla bilgilendirme toplantısı düzenledi, 4 bin 500 kişiyle yüz yüze görüştü. Konuya dikkat çekip çiftçiyi uyaran 2 bin broşür, 3 bin 500 afiş, 500 sticker ve büyük boyutlu bez afişler bastırıldı. 2 bin 750 çiftçiye mektup gönderilerek anızın neden yakılmaması gerektiği anlatıldı. Adana Valiliği de konuyla ilgili genelge yayınladı. İl Müdürü Hamit Aygül, çiftçiyi özellikle mısır hasadı sonrası anız yakmaktan vazgeçirmenin zor bir iş olduğunu, ancak yine de geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 40'a varan oranda azalma sağladıklarını söyledi. Bu yıl da azalma olması için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Aygül, çiftçinin alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyen bir kesim olması ve mısır koçanı çetelerinin, işlerini zorlaştırdığını kaydetti. Aygül "Bazı çeteler, mısır hasadı sonrası koçanları toplayıp satmak için, çiftçinin bilgisi dışında tarlalarda anız yakıyor. Jandarmanın çabalarıyla bunlar büyük ölçüde engellendi ama yine de sıfırlanamadı" dedi.
CEZASI AĞIR
Hamit Aygül, anız yakmanın verimli topraklara, Adanalılara ve ormanlara verdiği zararın yanı sıra konunun cezai boyutunun da olduğunu vurguladı. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda bunun net olduğunu kaydeden Aygül, "Kanuna göre, anız yakmanın cezası dekar başına 35,19 lira. Anız yakılan yer meskun mahal ya da orman yakınında ise ceza 5'e katlanıyor" dedi.
TASARRUF SAĞLAMIYOR
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, anız yakmanın toprak için gerekli olan yapıyı bozduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ortaş, "Bitkiler, bitkilerin kökleri, toprağın içinde yayılarak kalitesini geliştiriyor. Anız yakıldığında, topraktaki organik madde, bitki artıkları, kökler ve toprak canlıları tamamen yanıyor. Bu da toprağın kalitesini düşürüyor. Anız yakarak tarlayı sürmekten kurtulup mazottan tasarruf edeceğini düşünen çiftçi, öte yandan daha fazla gübre masrafı yapmak zorunda kalıyor" dedi. Anız yakmanın çiftçi için zorunlu bir işlem olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ortaş, çiftçiye ucuz mazot desteği, ekipman için kredi desteği sağlanması, eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor