Rekolte yüksek ama kalite düşük
Türkiye'nin dördüncü büyük Ovası Elbistan'da bu yıl buğday rekoltesi yüksek ancak ürün kalitesi istenen düzeyde değil
HUBUBATTA ARTIŞ VAR
Elbistan Ovası'nda bu yıl 600 bin dekar alanda hububat ekimi yapıldığını kaydeden Bulut, bu yıl 200 bin ton hububat elde etmeyi beklediklerini ifade etti. Bulut, "Geçen yıllara oranla hububatta rekolte ülke genelinde yüksek. Bölgemizde de geçen yıla oranla yüzde 50 oranında hububatta artış var. Geçen yıl kurak geçmişti. Biçerdöver dahi girmemişti. Bu yıl ürün çok ancak kalitesi çok yüksek değil" dedi.
SULU TARIM YETERSİZ
Tarıma açık 2 milyon 500 bin dekar arazinin 1,5 milyon dekarında tarım yapıldığını vurgulayan Mehmet Ali Bulut, "Sulu tarım 150 bin dekarlık arazide yapılabiliyor. Sulu tarım yapılan arazide genel olarak ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ve domates var. Kıraç arazilere makarnalık buğday ekimi yapılamıyor. Kıraç arazilerin özelliğine göre ekimi yapılan hububatta ise elde edilen ürün miktarı iyi durumdadır" diye konuştu.
FİYATI ÇOK DÜŞÜK
Çiftçinin devletin açıkladığı alım fiyatının çok altında satış yapmak zorunda kaldığını anlatan Bulut, ekmeklik buğdayın fiyatı 85-86 kuruş iken, üreticinin açıklanan fiyatın 15 kuruş aşağısına ürününü satmak zorunda kaldığını sözlerine ekledi. Afşin ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Ermurat da buğday hasadında verimin yüksek olduğunu, ürün kalitesinin düşüklüğü nedeniyle mahsulü istedikleri fiyata satamadıklarını söyledi.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor