Nadir görülen zehir 5 kişiyi öldürüyordu
Adı pek duyulmamış bir bakteri yüzünden az kalsın Adana'da aynı aileden 5 kişi ölüyordu. Tam zamanında müdahale ve hızlı tedarik süreci, bir ailenin botulizmden ölmesini önledi
SEMİZOTLU CACIK YİYİNCE
Aileyi ölümle burun buruna getiren olay Adana'da yaşandı. Yaptığı semizotu konservesiyle cacık hazırlayan Hanife Ördek, kayınpederi, kayınvalidesi ve çocukları Nermin ve Cemal'le birlikte yemek yedi. Birkaç saat sonra hepsinde kusma, halsizlik, görme kaybı baş gösterdi. Cacık yemediği için etkilenmeyen baba Hakan Ördek, ailesini tıp merkezine götürdü. Serum verilmesinin ardından eve gönderilen hastaların şikayetleri bitmeyince soluğu Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aldılar. O gün nöbetçi olan Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Salih Satar, Hanife Ördek'te nörolojik bulgulara rastladıklarını belirterek, "Bazı testler yaptıktan sonra, dedenin acilde bayılmasıyla toksikolojik bir zehirlenme olabileceği üzerinde yoğunlaştık. Babanın konserve yediklerini söylemesi ve hastalardaki klinik bulgular direk teşhisi koymamızı sağladı. Botulizm, Clostridium botulinum adlı bakterinin salgıladığı toksinin yol açtığı ciddi bir hastalıktır. Bir doktor vakayla, meslek hayatında bir defa karşılaşır ya da hiç karşılaşmaz" dedi.
HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU
Hastalara teşhis konulmasının ardından Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan devreye girdi. Hemen Adana Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar Kriz Merkezi ve İl Sağlık Müdürlüğü ile iletişime geçtiklerini anlatan Arıkan şunları söyledi: 112 Hava Koordinasyon Merkezi'yle iletişime geçip, ilaçları Türkiye Zehir Danışma Merkezi'nden temin ederek hastalarımıza bu panzehirleri kısa sürede ulaştırdık. Aynı zamanda Diyarbakır ve Kayseri'den yedek ilaç temin ettik. İstanbul'dan Diyarbakır'a, ambulansından helikopterine inanılmaz hızlı bir operasyon düzenlenmiştir. Diyebiliriz ki, bu operasyon hayata dönüş operasyonudur. Devletimiz gücünü göstermiştir.
BOTULİZM NASIL ÖNLENİR?
Adana, ev yapımı konserve ürünlerin fazla tüketildiği illerden. Ev hanımları konserveleri temizlik kuralına uygun şekilde hazırlamalı. Toksinler yüksek ısıda yok olduğundan, hastalıktan korunmak için ev yapımı konserve yiyeceklerin 10 dakika boyunca pişirilmesi gerekir. Şişkin konserve kutuları açılmamalı, tuhaf kokusu olan yiyecekler yenmemeli, hatta tadına bile bakılmamalı. Kapakları şişkin konserveler de atılmalı. Ayrıca, botulizme yol açan bal gibi bir takım yiyecekler bebeklere verilmemeli.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor