Perşembe 23.06.2016
‘Kazein kanserojen değil süt proteinidir’
Yakındoğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Hecer son günlerde kamuoyunda gündeme gelen Kazein maddesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Canan Hecer, "Kulaktan kulağa dolaşan bilgi kirliliğinin aksine kazein kanserojen değildir, bir süt proteinidir. Sütte yaklaşık olarak yüzde 3.5 civarı olan proteinin yüzde 3'e yakını kazein, gerisi de serum proteinleridir. Üstelik kazein biyolojik değeri tam bir proteindir. Yani vücudumuzda sentezlenemeyen proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin önemli bir kaynağıdır. Süt bu önemli aminoasitleri, yeterli ve dengeli bir düzeyde içerir. Bitkisel proteinlerin aksine hem büyümemizi hemde yaşamımızı devam ettirmemizi sağlar. Bu yüzden bebeklerin yegane besini süttür" dedi. Prof. Hecer, diğer peynirlerin yapımında olduğu gibi HELLİM üretiminde de sütten peynirin oluşması için kazeinin asit ya da enzimle pıhtılaştırılması gerektiğini, bu işlemin olabilmesi için sütte bulunan kazein'in yeterli olduğunu belirtti.