Yaptığı ıslahın ekonomiye desteği yıllık 2 milyon lira
Ziraat mühendisi Nazım Dinçer’in 36 yılda hastalıklara karşı dayanaklılığını ve rekoltesini artırdığı 17 yerli buğday çeşidi ile her yıl ekonomiye 2 milyon lira katkı sağlanıyor
BUĞDAYIN YÜZDE 25'İ
Buğday tohumunun ıslahının yıllar sürdüğünü belirten Nazım Dinçer, "36 yıllık çalışmam sonucu 17 buğday çeşidi geliştirdim. Bu çeşitler, hastalığa karşı daha dayanıklı. Hatta bazılarına hiç zirai ilaç kullanılmasa bile olur. Ayrıca bu çeşitlerin rekoltesi çok yüksek" dedi. Geliştirdiği 17 buğday çeşidinin Türkiye genelinde ekilen buğdayın yüzde 25'ine denk geldiğini belirten Dinçer şöyle konuştu:
BİRİNCİ SINIF TOHUM
"Benim geliştirdiğim çeşitleri geçen seneki satış oranları Türkiye genelinde yüzde 25 civarında. Biz tohumun ıslahını yaptıktan sonra firmalar bizden bunu alıyor. Daha sonra çoğaltıp tohumluk olarak satışını yapıyor. Rekoltenin yükselmesiyle bu 17 çeşit buğdayın ülke ekonomisine her yıl 2 milyon lira katkısı var. Bu sadece verim farkından kaynaklanıyor. Bir de kalitesini koyduğunuz zaman eskiden 3'üncü sınıf olan buğday tohumu şimdi 1'inci sınıf.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor