Kemik erimesinin düşmanı şalgam
Ünü giderek artan Adana şalgamı, kemik erimesi (osteoporoz) hastalığı için de öneriliyor. Şalgamın içindeki kalsiyum, fosfor, magnezyum ve vitaminler kemikleri koruyor
AZ TUZLU OLMALI
Programda kemik erimesi (osteoporoz) hastalığıyla ilgili soruları yanıtlayan Dr. Sarıkaya, bu hastalığa karşı önerilerini sıralarken, Çukurova'da çok sevilen bir içecek olan şalgama dikkat çekti. Sarıkaya, "Şalgamın içindeki kalsiyum, magnezyum, fosfor, A ve K vitamini, kemiğin yapısını koruyucu etki gösteriyor. Ancak fazla tuzlu olmaması gerekiyor. Çünkü tuz, kemiklere zararlı bir madde. Bu nedenle, özellikle bölgemizde şalgamı kendisi yapabilen kadınlara, az tuzlu şalgam yapmalarını öneriyorum" diye konuştu. Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, diğer yandan süt, ev yapımı yoğurt, kefir, ceviz, fındık, somon ve sardalya balığı, hurma, kayısı ve portakal gibi gıdaların da kemik erimesine karşı koruyucu olduğunu söyledi. Dr. Sarıkaya öte yandan günde 4 fincandan fazla kahve, fazla alkol ve sigara tüketimi, aşırı tuzlu gıdalar, fazla protein ve yağlı yiyeceklerin kemik erimesini tetikleyen etkenler olduğunu söyledi. Dr. Sarıkaya, "Hareketsizlik de bir diğer önemli etken. Bu yüzden kemik erimesine karşı hem doğru beslenme, hem de spor öneriyoruz" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor