Tarlada kalan karpuz keçilere yem oldu
Adana’da kilosu 15- 20 kuruşa kadar düşen karpuza alıcı bulamayan çiftçi ürününü tarlada bıraktı. Sıcaktan çürümeye başlayan karpuzlar keçilere yem oldu
HERKES KARPUZ EKİYOR
Üretici Murat Çiftçi, karpuz üreticisinin çok zor durumda kaldığını belirterek, "Devletimizin buna bir çare bulması lazım. Önüne gelen karpuz ekiyor. Karpuzlarımız yandı. Fazla ekiliyor ihracat da yok. Çiftçilerimiz bilinçlenmiyor. Kota uygulaması olsa o zaman bir şeyler olabilir. Ama her önüne gelen ekiyor. Adam doktor bin dönüm ekiyor. Çitil hazır geliyor, damlama da var zaten, 1 adamla işi bitiriyor. Bu yüzden çiftçi de zarar ediyor" dedi. 50 dönüm ekim yaptığını sadece 10 kamyon karpuz sattığını, gerisinin tarlada aşırı sıcaklardan dolayı yandığını anlatan Çiftçi şöyle devam etti: Üretici şu an karpuz satamıyor. Dönüm başına 2 bin 600 lira maliyeti var. Bir arkadaş tarlayı 12 bin liraya kiraladı ama tamamını 12 bin liraya verdi. Sadece tarlanın maliyeti bile çıkmadı. Benim 50 dönüm karpuzum tarlada yandı. Sadece 10 kamyon kadar sattım. Şu an hiç talep yok. 20 kuruş verseler yine iyi diyeceğim ama o da yok, tarlada çürüyor.
AFET KAPSAMINA ALINSIN
Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası öncülüğünde bir araya gelen Çukurovalı karpuz üreticileri, Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin'e, uğradıkları zararın boyutlarını anlattı. Ocak ve şubat aylarında don nedeniyle kuruyan karpuz fidelerinin yerine ikinci kez ekim yaptıkları için zararlarının katlandığını vurgulayan üreticiler, bölgede büyük bir afet yaşandığına dikkat çektiler. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Afrika sıcakları ve sonrasında 1-2 Temmuz'da esen şiddetli poyrazdan en fazla Yüreğir ve Seyhan bölgesinin etkilendiğini söyledi. Hasadı gelmiş ürünleri tarlada sararan karpuz üreticileri, Adana'nın poyrazdan etkilenen bölgelerinin afet kapsamına alınmasını istediler.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor