Havalar şaşırdı hasatlar karıştı

Havalar şaşırdı hasatlar karıştı

Hava sıcaklıklarının değişmesi tarım ürünlerini de şaşırttı. Adana’da sıcak hava mısır hasadını erkene alırken, Gaziantep’teki bahar serinliği fıstık hasadını geciktirecek

  • Güney
  • Perşembe 03.08.2017
Türkiye'nin 6 milyon tonu aşan mısır üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Adana'da mısır hasadı sıcaklar yüzünden erken başlıyor. Eylül ayında gerçekleşen çerezlik Antep fıstığı hasadı ise bu yıl ilkbaharda serin giden havalar nedeniyle gecikecek. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan her yıl ağustos ayının ikinci haftası yapılan mısır hasadının, bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bir hafta erken başlayacağını söyledi. Üreticileri, ürünlerini yüksek rutubetle hasat etmemeleri konusunda uyaran Doğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) toplam 280 bin tonluk boş depo kapasitesi ve 200 bin tonluk kiralamaya elverişli depo ile hasadı beklediğini ifade etti. TMO'nun hasat öncesi her türlü tedbiri aldığının açıklandığını belirten Doğan şunları söyledi:

TMO HASADI BEKLİYOR
TMO, çiftçinin ürününü önceden belirlenmiş kalite gruplarına göre ilan edilecek fiyatlarla satın almak, yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek gibi tedbirler almakla görevlendirilmiş bir kurum. Kendilerine haksız kazanç elde etmek için tarladaki mısırınızı yüksek rutubetle hasat ettirmek isteyenlere güvenmeyin.

15 GÜN GECİKECEK
Öte yandan Antep fıstığı hasadının, bu yıl bahar aylarının serin geçmesine bağlı olarak 15 gün gecikeceği bildirildi. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, çerezlik Antep fıstığı hasadının normal şartlarda eylül ayında gerçekleştirildiğini söyledi. Her yıl değişiklik gösteren mevsimsel olayların bu dönemin değişmesine de neden olabildiğini anlatan Aslan, bu yıl ilkbaharın serin geçmesi dolayısıyla hasat döneminin gecikeceğini dile getirdi.

FISTIKLAR HÂLÂ SARI
Antep fıstığı hasadının türüne göre 'ben' ve 'boz' olarak ikiye ayrıldığını belirten Aslan, "Yeşil iç olarak elde edilen boz fıstık, zaten 15 gün önce hasat edilir. Ben fıstık ise çerezlik olandır. Bu türün normal şartlarda eylül ayında hasadı gerçekleşir ama geçen yıla göre 15 gün gecikme söz konusu. Muhtemelen boz fıstık 2-3 haftaya kadar hasat yapılabilir hale gelir çünkü ağaçlarımızdaki ürünlerin büyük bölümü halen sarı renkte" diye konuştu.
BİZE ULAŞIN