Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim elemanları ve HKÜ Nane Limon Beslenme Kulübü öğrencileri tarafından "1. Geleneksel Çölyak Şenliği" düzenlendi. Çölyak hastalığına karşı farkındalık yaratmak amacıyla bu yıl ilkini düzenleyen HKÜ, çölyaklı çocuklar için farklı bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Şenliğe katılan çölyaklı çocuklar için yapılan workshop ile glutensiz tarifler geliştirildi.
GLÜTENSİZ YEMEKLER
Günün sonunda çocuklara, sponsorların desteğiyle hazırlanan glutensiz ürünlerden oluşan hediye paketleri verildi ve aileler için hazırlanan "Glütensiz Tarifler" kitapçığı dağıtıldı. Herkesin günlük hayatta tükettiği besinleri ilk defa glütensiz formda tüketen çocukların sevinçleri görülmeye değerdi. Hastalık hakkında bilgi veren HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Hülya Yılmaz şunları söyledi:
ANNE SÜTÜ ÖNEMLİ
"Çölyak hastalığı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, içeren gıdaların tüketilmesi sonucu ince bağırsaklarda inflamasyona neden olan otoimmun bir hastalıktır. Hastalık, genetik yatkınlığı olan bireylerde gözlenmektedir. Ancak bir yaşından önce inek sütü tüketilmesi, tamamlayıcı beslenmeye altıncı aydan önce başlanması, bebeği gluten ile erken tanıştırma hastalığın oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden ilk altı ay sadece anne sütü çok önemlidir."