Asırlık yöntemlerle zeytinyağı üretiliyor
Hatay’ın Altınözü ilçesinde zeytinyağı geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Atlar tarafından döndürülen 1 ton ağırlığındaki değirmen taşları, zeytinleri ezerek yağını çıkarıyor
VAZGEÇEMİYORLAR
Daha sonra elle sıkılan zeytinlerden çıkan yağ, önce taş çukurlarda beklemeye alınıyor sonra da kaynar suya bırakılıyor. Bir süre sonra su yüzeyine çıkan yağlar toplanarak şişeleniyor, böylece farklı lezzet ve aromaya sahip zeytinyağı elde ediliyor. Mahalle muhtarı İbrahim Çilingir, yöre halkının yıllardır geleneksel yöntemlerle zeytinyağı ürettiğini söyledi. Teknolojinin ilerlediğini söyleyen Çilingir, "Tokaçlı halkı olarak su yağından bir türlü vazgeçemedik" dedi.
TÜRKİYE'YE TANITILACAK
Yağın lezzetinin, zahmetinin önüne geçtiğini vurgulayan muhtar Çilingir, kullandıkları değirmenden mahallede iki tane bulunduğunu, insanların sırayla hem kendi evlerinin ihtiyacı olan yağı çıkardıklarını hem de birbirlerine yardım ettiklerini söyledi. Mahallede yıllık ortalama 4-5 ton su zeyti üretildiğine dikkati çeken Çilingir, "Gelecekte mahallemize bir kooperatif kurma niyetindeyim. Zeytinyağımızı tüm Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor