Pazar 17.12.2017

Zeytinciliğe ‘Ege’ bereketi

Zeytin üretiminde önemli kentler arasında yer alan Gaziantep’teki üreticiler, kuraklık nedeniyle oluşan rekolte açığını Ege’den getirdikleri fidanlarla karşılamaya çalışıyor

Türkiye'nin 9 milyondan fazla ağaç sayısıyla zeytin üretiminde önemli kentleri arasında yer alan Gaziantep'te üreticiler, son yıllarda kuraklık nedeniyle oluşan rekolte açığını Ege Bölgesi'nden getirdikleri fidanlarla karşılamaya çalışıyor. Kentte özellikle 2007 yılındaki devlet destekleri sayesinde yoğunlaşan zeytin üretimi, Nizip ilçesi ile Barak Ovası'nda etkili olan kuraklıktan olumsuz etkileniyor.

DAHA AZ ETKİLENİYOR
Son 2 yıldır yoğun olarak görülen kuraklığın yanı sıra çiçek açma dönemindeki don olayları da rekolteyi düşürüyor. Normal şartlarda 20 kilogramdan fazla meyve veren yerel cinsteki yağlık ve sofralık zeytin ağaçlarından, bu yıl üreticiler 2-3 kilogram ürün alıyor. Yaklaşık 5 yıl önce Ege Bölgesi'ndeki Ayvalık ve Gemlik'ten getirdikleri zeytin fidanlarını toprakla buluşturan çiftçiler ise bu tür sıkıntılardan daha az etkilendi. Kentteki 9 milyondan fazla ağaç varlığının yaklaşık 4 bin 500'ünü oluşturan Ege Bölgesi kökenli zeytin ağaçlarından 15-20 kilogram ürün alınıyor. Uzmanlar ise yaşanan sorunların çözümü için üreticilere sulu tarımı öneriyor. Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'in tarihten bu yana önemli bir zeytin üreticisi olduğunu söyledi.

TOPRAKLA BULUŞTU
Seçkin, 2007 yılında başlatılan tarımsal desteklerin ardından kentteki zeytin ağacı varlığının büyük artış gösterdiğini anlatarak, gelinen süreçte 9 milyon 360 bin civarında ağaç varlığına ulaşıldığını ve bunun da yılda yüzde 5 civarında artış gösterdiğini vurguladı. Seçkin, "Üreticilerimiz öngörüde bulunarak zeytin ağaçlarında çeşitliliğe gitmişti. Bu çerçevede Ayvalık ve Gemlik fidanları toprakla buluşturulmuştu. Bu cinsteki ağaç varlığımız da 4 bin 500'e ulaştı" dedi. Bu ağaçların, özellikle yoğun rüzgar almayan bölgelerde bulunanlarından iyi verim elde edildiğini ifade eden Seçkin, "Şu an Ege ağaçlarımızdan 15-20 kilogram ürün elde ediliyor. Bu yüksek rekolte biraz da şundan kaynaklanıyor; yerel ağaçlarımızın çiçek açma dönemi don olaylarına denk geliyor ama Ege'den gelen ağaçlardaki çiçek açma mevsimi farklı olduğundan don olaylarından da etkilenmedi. Dolayısıyla Ege'den gelen ağaçlarla rekolte kaybı aşılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.