Giriş Tarihi: 21.6.2018

Diyarbakır’da proje yılı

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na görevlendirilen Cumali Atilla 1 Kasım 2016’dan günümüze birçok projenin hayata geçirilmesini sağladı

Diyarbakır'da kültürel ile sosyal projeler dışında, bulvar, cadde ve mega kent meydanı olmak üzere birçok alanda yapılan bu dikkat çekici çalışmalar Diyarbakırlı vatandaşların da büyük beğenisini kazandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılında da önemli hizmetlere imza atmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2017 yılında kısa bir süre içerisinde şehrin adına yakışır çevre düzenlemeleri, kaldırım, kavşak ile orta refüjlerde mevsimlik çiçeklendirme çalışmaları yapılarak kentin estetik görünümüne önemli katkılar sağlayan ve bu güne kadar birçok projeyi hayata geçiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir birinden farklı alanda hizmetleri gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalarda kentin birçok önemli caddesini asfaltlayan Büyükşehir Belediyesi, kent trafiğinin sorunsuz şekilde seyretmesi için sinyalizasyon sistemini hayata geçirdi. Sosyal belediyecilik çalışmaları kapsamında yeni doğan çocuklara "Hoşgeldin Bebek" paketi, hasta yakınlarına ücretsiz konaklama imkânı, Perşembe günleri mezarlıklara ücretsiz servis, taziye evlerine ücretsiz ihtiyaç temini, yoksullara kuru gıda yardımları, yaşlılara ise evde bakım ve temizlik hizmetleri verildi. Ayrıca çocuklara yönelik projeleri de hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır'ın ilk "Çocuk Sokağı"nı ve yaşlılar için de Bağlar ilçesinde "Huzur Sokağı"nı tamamlayarak hizmete açtı. Bunun yanında çocuk ve yetişkinlere yönelik ücretsiz sinema gösterimleri, kültür, sanat ile spor kurslarının düzenlenmesi ve yetişkinlere yönelik mesleki eğitim çalışmaları hayata geçirildi. Diyarbakır'ın spor altyapısının geliştirilmesi adına da mahalle ve okul bahçelerine toplam 46 adet spor tesisi inşa edildi. Ulaşımın rahat, sistemli, konforlu ve ucuz olması adına da çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi araç filosuna yeni toplu taşıma araçları ekledi. Uzak mahalle ve ilçeleri yeni ek seferler düzenlendi. Bazı araçlarda ücretsiz internet hizmeti de vermeye başlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ayrıca otobüs duraklarını yenileyerek, bazı durakları da şehrin iklim koşullarına göre klimalı şekilde alanlara yerleştirdi.
2017'DE 136 PROJE TAMAMLANDI
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2017'de 136 projeyi tamamlayarak vatandaşların hizmetine sundu. Kentin en önemli sorunlarından biri olan yollara ekipler, büyük önem vererek cadde, bulvar ve sokaklara toplam 600 bin ton sıcak asfalt serdi. 13 ilçenin grup mahalle ve mahalle yollarının 1.330 kilometresini asfaltlayarak son dönemlerde yapılan yol çalışmalarının 3 katından fazlasını gerçekleştirmiş oldu. 70 bin metrekare ile şehrin en büyük parkı olan Kent Meydanı tamamlayarak vatandaşların hizmetine açan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Tema, Ahmed Arif ve Bağcılar parklarının yapımına başladı. Kırsal alanda kalkınma ile yerel üreticiyi desteklemek amacıyla ilçelerde göletler ve sulama kanalları inşa eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında toplam 10 projeyi hayata geçirdi. Bu projeler dışında tohum merkezi, yumurta tavukçuluğu, meyve ve sebze bahçe yapımı, organik tarım, ipekböcekçiliği, arı yetiştiriciliği, mandıra işletmeciliğinin desteklenmesi ve geliştirilmesi gibi birçok projenin de çalışmaları başlatıldı. Diyarbakır Büyükşehir Beledi-yesi, her ilçeye otogar projesi kapsamında Bismil ve Ergani'de çalışmalarını sürdürüyor. Bismil'de tamamlanan Koordinasyon Merkezinin yanı sıra Eğil ve Hani ilçelerinde de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezlerinin de açılması için çalışmalar başlatıldı. Ayrıca ilçelere çocuk kreşleri, kadın destek merkezleri yapmayı planlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eğil ve Bismil ilçelerine Kültür Merkezi de yaparak halkın hizmetine sunmayı hedefliyor.
'HERKESİN SESİNE KULAK VERİYORUZ'
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla yaptığı değerlendirmede "Göreve geldiğimiz ilk gün "Her Şey Çok Güzel Olacak" dedik. Bunun için de hükümetimizin destekleri ve belediyelerimizin imkânları çerçevesinde çalışmalarımızı planlıyor ve uyguluyoruz. Şehrin en acil işlerini ilk etapta tamamlayıp bu şehrin güzel ve kadirşinas insanlarına yakışır bir şehri meydana getirmek için gayret ediyoruz. Yatırımlarımızı yaparken bu şehrin insanlarına kulak veriyoruz. Masa başında kararlar alıp uygulamıyoruz. Hemşerilerimizle birebir görüşerek ve farklı iletişim araçlarını kullanarak belediyecilik hizmetlerimizin hakkında görüş alış verişinde bulunuyoruz. Bu konudaki ilkemiz belli "Bu Şehri Bu Şehirde Yaşayanlarla Yöneteceğiz." Bu ilkemiz doğrultusunda talep ve istekleri alıyor, imkânlarımız çerçevesinde en kısa zamanda taleplere karşılık vermeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem de şehrimize hizmet sunmak için bereketli bir yıl olacaktır" dedi.
Sosyal alandaki hizmetlerden binlerce kişi faydalanacak
DIYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi, yeni doğum yapan anne ve çocuklara yönelik hazırladığı "Hoşgeldin Bebek" ve ekonomik durumu iyi olamayan dezavantajlı binlerce aileye gıda yardımı kampanyalarını sürdürecek. Geçen yıl 25 bin"Hoşgeldin Bebek" paketi dağıtan ekipler, bu yıl 40 bin paket dağıtacak. Kışın mercimek çorbası yazın ise soğuk limonatanın dağıtıldığı ikram çeşmelerinin sayısını 2017'de 6'ya çıkaran Büyükşehir Belediyesi 2018 yılı içinde ikram çeşmelerinin sayısını artıracak.
17 ilçede ilaçlama
GEÇEN yılın son aylarında ücretsiz sağlık taramalarını başlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ilçelerin kırsal mahallelerinde ücretsiz sağlık tarama çalışmalarına devam edecek. Ayrıca hastalığı tespit edilenlere ücretsiz ilaç dağıtacak. Zararlı vektörlerle mücadele çalışması kent merkezindeki ilçeler dışında 13 ilçede de yürütülecek. Gıda denetimleri için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ilçe belediyelerine eğitimler verecek, ayrıca mobil ekipler sokak hayvanlarının tedavilerini üstlenecek. Kentin en önemli tarihi yerlerinden biri olan Eğil Kalesi'nin turistik alanlarının daha görünür bir şekilde ortaya çıkarılması ve rahat gezilebilinmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi "Eğil Kalesi Erişim ve Gezi Güzergah Yolu Çevre Düzenleme" projesini hayata geçirecek.
Bilgi evinde eğitimler başlıyor
ÇOCUKLARIN yaz tatillerini verimli bir şekilde geçirmeleri için 2018'de de Yaz Spor Okulları'nı açacak olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tatil yapma imkanı olmayan ve dezavantajlı çocuklar için Yaz Kampı organize edecek. 6-18 yaş arası çocukların eğitimine destek vermek ve sosyo- kültürel faaliyetlerini artırmak amacıyla Yenişehir İlçesi Ofis semtinde yer alan kullanılmayan Konuk Evi'ni değerlendirerek Bilgi Evi'ne dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılı içinde çocuklara Bilgi Evi'nde hizmet vermeye başlayacak.
Yeşil Kuşak projesinde çalışmalar başladı
DIYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi'nin, en önemli projelerinden biri olan 80 bin metrekare alan üzerine inşa edilen, içinde yeşil alanlar, bisiklet yolları, yürüyüş parkurları, kaykay pisti, meydanlar, fitnees aletleri ve dinlenme alanlarının yer aldığı Yeşil Kuşak projesinde çalışmalar devam ediyor. Vatandaşlara dinlenme ve kentte yeşil alanları artırma amacıyla çalışmalarını sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, önemli bir projeye daha imza atıyor. Şanlıurfa yolu üzerinde, Yeni Hal ile Mahabad Kavşağı arasına inşa edilecek olan ve 80 bin metrekare alanı kapsayan Yeşil Kuşak projesinde çalışmalar sürüyor. Diyarbakır'ın kuzeybatı gelişim koridoru üzerinde yer alan proje, batı ucunda Tekel Caddesi ile Şanlıurfa yolu kavşağı, doğu ucunda ise Ceylan-Karavil AVM kavşağını kapsıyor.
İlçelere, park, kültür merkezi ve otogar
DIYARBAKIR'DA 2017'de ilçelerde birçok hizmeti gerçekleştiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2018'de de ilçelere park, kültür merkezi ve otogar inşa edecek. Ergani, Hani, Kulp ve Lice ilçelerinde otogar yapım çalışmalarına başlayacak. Daha sağlıklı bir yaşam için Çüngüş, Ergani, Hazro ve Bismil'de spor tesisleri inşa edilecek. Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin artırılması için ilçelerde de çalışma başlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2018 yatırım programı içinde Bismil ve Eğil'de modern bir kültür merkezleri inşa edecek. Kültür merkezleri içinde konferans salonu, sinema salonu, kütüphane, müze, nikah salonu, çeşitli atölyelerin derslikleri ve kafeteryalar yer alacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle, Hani ve Kocaköy ilçelerine birer park inşa edecek, Eğil ilçesinde ise Tabiat Parkı'nın yapımına başlayacak. Vatandaşlara daha iyi hizmet vermek amacıyla ilçelerde koordinasyon merkezleri inşa eden ve ilkini Bismil'de yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ilçe koordinasyon merkezlerine yaygınlaştırıyor. 2018 yılı içinde Hani, Eğil ve Hazro ilçelerinde Koordinasyon Merkezleri'nin temelini atacak. Yapılacak olan Koordinasyon Merkezleri'nde Yol Yapım Bakım, Bakım ve Altyapı Koordinasyon, İtfaiye ve Sağlık İşleri Daire Başkanlıkları vatandaşlara hizmet verecek. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, et ürünlerinin daha sağlıklı bir şekilde vatandaşlara ulaşımını sağlamak ve kesimlerin steril bir ortamda gerçekleşmesi için 2018 yılı içinde Silvan, Kulp ve Hani ilçelerinde Günlük Kesim Evi inşa edecek. Büyükşehir Belediyesi, ilçelerin farklı mahallelerinde içinde taziye evi, çocuk oyun odaları ve kadın merkezleri olarak kullanılacak 8 yapının temelini atacak.
İlçe mahalle yollarına bin 350 kilometre asfalt
DIYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi, 2018 asfaltlama planlaması dâhilinde 17 ilçenin mahalle ve mahalle grup yollarına toplam 900 kilometre 1'inci ve 2'nci kat olmak üzere sathi kaplama asfalt serecek. Geçen yıl ilk kez ilçelerin mahalle yollarına sıcak asfalt döken ekipler, bu yıl 450 kilometre uzunluğunda mahalle ve mahalle grup yollarına sıcak asfalt serecek. İlçelerin mahalle yollarının asfaltlanması çalışmasında ayrıca Büyükşehir Belediyesi, mahalle içlerine ve engebeli olan alanların yollarına toplam 400 bin metrekare parke döşeyecek.
Diyarbakır'a Temapark
KENTTEKI yeşil alanları artırmak için çalışmalarına devam eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar ilçesi Nazım Hikmet ile Sipan caddelerinin kesiştiği 34 bin metrekarelik boş alanı yeşillendirip park yapacak. Aromatik bahçeler, müzik eşliğinde ışık ve su oyunları, çocuklar için macera adaları, kitap cafe, spor alanlarının yer alacağı toplam bin 383 ağaç ile binlerce çiçek ve bitki dikileceği Temapark'ta çalışmalarda sona yaklaşıldı. Yaklaşık 20 bin metrekarenin yeşil alan olarak değerlendirileceği Temapark'ın 10 bin metre karesi aromatik bahçe düzenlemeleri şeklinde değerlendirileceği belirtilirken, aromatik bahçelere kelebek çalısı, kırmızı gövdeli kızılcık, sarı gövdeli kızılcık, bahar dalı, sarı ve mavi Çin ardıcı, top mazı, manolya yapraklı kartopu, farklı tür ve renklerde güller, lavanta, adaçayı, sığır kuyruğu, dam koruğu ve kekik benzeri 5 bin 439 adet çalı dikiliyor.
"Bizim Mekân" kadınların hizmetinde
KADINLAR için farklı ve alternatif alanlar oluşturan 2018 yılı içinde Sümerpark'ta "Bizim Mekân" dizayn ederek hizmete açan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yıl içinde bu tür çalışmalarını yaygınlaştıracak. Kadınları ekonomik anlamda istihdama katılımını sağlamak için DİSMEK kurslarını Çamaşır Evleri'nde de açan Büyükşehir Belediyesi, üretilen ürünlerin satışı için Mardinkapı'da 2 adet satış büfesini kadınların hizmetine sundu.
Yaz spor okulları kayıtları başladı
DIYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi, yaz tatilinde çocuklara yönelik düzenleyeceği Yaz Spor Okullarının kayıtları başladı. 25 Haziran'da 13 farklı branşta başlayacak olan Yaz Spor Okulları, 15 Eylül'e kadar devam edecek. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, okulların tatil olmasıyla birlikte çocukların spora teşvik edilmesi amacıyla düzenleyeceği Yaz Spor Okullarının kayıtları başladı. 20 Haziran'a kadar sürecek kayıtlar, Sümerpark Spor Şube Müdürlüğü, 500 Evler Spor Tesisleri, Ofis Bilgi Evi, Urfa Yolu Mahabad Bulvarı (75 Yol Kavşağı) Tenis Kortu ve Seyrantepe Toplu Konut Havuzu idarelerine yapılabilecek. 7-16 yaş arası erkek ve kız çocuklarının faydalanacağı spor okulları, 25 Haziran Pazartesi günü başlayacak, 15 Eylül'de sona erecek.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.