Türkiye'nin
maydanoz üretiminde
önde gelen
merkezlerden Hatay'da, iki
yıl önce yaklaşık 20 bin dekar olan üretim alanı
bu yıl 38 bin 65 dekara çıkarken, toplam rekolte
yaklaşık 23 bin tondan 45 bin tona yükseldi.
Verimli toprakları ve uygun iklim yapısıyla
çok sayıda meyve ve sebzenin yetiştirildiği
Hatay'da maydanoz da çiftçiler tarafından tercih
edilen ürünler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Yetiştirme kolaylığı sayesinde maydanoza
talebin artması, üretim alanı ve rekolteye de
yansıdı. Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
verilerine göre, kentte 2016 yılında 20 bin
dekar alanda yaklaşık 23 bin ton üretim yapılırken,
bu yıl 38 bin 65 dekar alanda 45 bin tona
yakın maydanoz yetiştirildi. Son iki yılda yaklaşık
iki katına çıkan üretimin yüzde 20'si Avrupa
ülkelerine ihraç ediliyor. Özellikle deniz kenarında
bulunan Arsuz ilçesinde yoğun olarak
yapılan maydanoz üretimi, kent ekonomisinin
önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.
Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal,
iklim yapısı ve verimli toprakları sayesinde
Hatay'daki maydanoz üretiminde diğer illere
kıyasla dört mevsim hasat yapılabildiğini söyledi.
Kentteki maydanoz üretiminin çok büyük
bölümünün Arsuz ilçesinde gerçekleştiğini
kaydeden Nal, son yıllarda Hatay'da yetişen
maydanoza ilginin artmasının üretime de olumlu
yansıdığını söyledi. Özellikle son 2 yılda üreticilerin
bu alanda yatırımını artırdığına dikkati
çeken Nal, "Ürüne ilgi artıyor, çiftçi de tabii ki
kazandığı yere yatırım yapıyor. Bu da maydanoz
üretimini olumlu etkiliyor" dedi.