Giriş Tarihi: 20.7.2019

Gastronomi kitabı dünya ikincisi oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri” kitabı UNESCO Gastronomy Books kategorisinde dünya ikincisi oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür A.Ş. tarafından İngilizce olarak da yayınlanan "Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri" adlı kitap, bütün dünyada yemeğin oscarı olarak nitelendirilen 2019- Dünya Yemek Kitapları Yarışması'nda (Gourmand World Cookbook Awards 2019) UNESCO Gastronomy Books kategorisinde dünya ikincisi seçildi.

BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
1995 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen ve bu sene 25'cisi düzenlenen yarışmaya dünyanın her yerinden katılan aşçıların, yemek yazarlarının ve gurmelerin oluşturduğu jüri nezdinde Gaziantep yemekleri büyük beğeni topladı ve ödül aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Böylece Gaziantep'in gastronomi alanındaki zenginliği bir kez daha tescillenmiş oldu" şeklinde konuştu.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM
Gaziantep mutfağını anlatan kitabın dünya ölçeğinde başarı kazanmasının önemli olduğunu belirten Şahin, "Gaziantep, farklı kültürel zenginliklere sahip kadim bir şehirdir. Gaziantep mutfağı, 2015 yılında gastronomi dalında, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girerek dünyanın en önemli mutfaklarından biri olduğunu dünya çapında tescil ettirmişti. UNESCO'nun tescillemesiyle birlikte dünyada genellikle ülke adlarıyla anılan mutfaklar arasına kendi şehir adıyla giren Gaziantep mutfağı, Türk mutfağı arasında müstesna bir özelliğe sahip olduğunu bütün dünyaya tanıtmıştı" dedi.

İNGİLİZCE'YE ÇEVRİLDİ
Dünya mutfağında kendi şehir adıyla anılan ender mutfaklardan biri olan Gaziantep Mutfağı'nda yer alan yemekler, daha önce Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri adıyla Gazikültür A.Ş. tarafından yayınlanmıştı. Yayınlanan bu kitap İngilizceye çevrilerek Gaziantep yemekleri yurtdışında da artık birebir adları ve tarifleriyle yerini almak suretiyle dünya yemek literatürüne girmiş oldu. Yüzyıllardır geleneksel lezzetinden ve yapılış tarzında bir şey kaybetmeden günümüze kadar ulaşan bu lezzet zenginliği, artık Türkiye dışında da rahatlıkla yapılabilecek duruma geldi.
Gaziantep'te zengin bir mutfak kültürü oluştuğuna dikkat çeken Şahin, "Bu zengin mutfak, bu günkü nesillere kültür mirası olarak kalmıştır. Gaziantep mutfağı; et ve sebzenin en uygun oranlarda, karıştırılıp sunulduğu yemekleri içerir. Gaziantep mutfağına ait 291 değişik yemek çeşidi, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş olup sırada tescillenmeyi bekleyen bir o kadar daha yemek çeşidi var" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.