Atık kumaşlar ürüne dönüşüyor
Tarsus ilçesinde kırkyama tekniği kursu alan kadınlar, atık kumaşlardan yorgan, battaniye, yastık kılıfı, çanta, salon, mutfak, banyo, bebek takımı, yelek, minder, yatak ve masa örtüsü yapıyor
KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISI
Eskiyen elbise veya kullanılmayan kumaşları kırkyama tekniği ile iğne, iplik, makas ve mezura kullanarak tekrar ürüne dönüştüren kadınların hedefi, çeşitliliği daha da arttırmak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ve kırkyama sanatçısı Fatma Kuru, kırkyama tekniğinin savaş yıllarındaki kıtlık dönemlerinde küçük kumaşların bir araya getirilerek giyim eşyası haline getirilmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi.
ONLARA DESTEK OLUYOR
Kırkyama tekniğinin günümüzde modernize edildiğini belirten Kuru, bugün kadınların bu teknik sayesinde yaptıkları çeşitli ürünleri hem satarak aile bütçelerine katkı sağladığını hem de sevdiklerine hediye ettiklerini kaydetti. Kuru, 14 yıldır açtığı kurslarla kırkyama sanatını kadınlara öğreterek onlara destek olmaya çalıştığını belirtti. Hafta içi Yenice'de 20 kadınla bir araya gelerek çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Kuru, "Tarsus İlçe Halk Eğitim Merkezi'nin sağladığı binada hafta içi kadınlarla bir araya geliyoruz. Günümüzün çoğunu arkadaşlarımla birlikte burada geçiriyoruz. Arkadaşlarımız, evlerinde kullanmadıkları kumaşları değerlendirdiklerinde mutlu oluyorlar" dedi.
KURSİYERLER MUTLU
Kuru, "Burada kırkyama tekniğiyle en başta çocuklarına sonra torunlarına çeyizlik hazırlıyorlar. Hep bir arada olmanın hazzını yaşıyoruz. Hem de birlik ve beraberliğin önemini kavramış oluyoruz. Kullanılmayan bir eşyayı kullanılabilir hale getirmek çok güzel bir duygu" diye konuştu. Kursiyerlerden 67 yaşındaki Zarife Türkmen, önce nakış işini sevmediğini ancak kursa katıldıktan sonra sevmeye başladığını kaydetti.
EN SON HABERLER
- 1 Adana Şehir Hastanesi bölgenin ‘yüz akı’ oldu
- 2 Ekinci Solaris Projesi geleceği güvenle inşa ediyor
- 3 Denizler Group 67 yıllık birikim ile ekonomiye katkı sağlıyor
- 4 Zamanın tanığı bir büyük kule
- 5 2024 TÜİOSB’nin yılı olacak
- 6 Türk mutfağına en yakın Çin restoranı: Quick China
- 7 ERSİN RAMOĞLU: Çukurova’nın gücü
- 8 Adana’mıza 11 baraj ve 1 gölet kazandırdık
- 9 Yüreğir’e hizmet için yola çıktık
- 10 Yeşilyurt Grup yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor