Giriş Tarihi: 6.10.2020

Lezzetli üzümler bin bir zahmetle pekmez oluyor

GAZİANTEP'İN üzümüyle ünlü ilçesi İslahiye'de üzüm hasadında sona yaklaşıldı. Bağ bozumuyla ayrılan pekmezlik üzümlerden doğal üzüm pekmezi yapılmaya başlandı. Pekmez yapımı ilk olarak toplanan üzümlerin özel hazırlanan çuvalların içine konup, havuzlarda ezilerek suyunun çıkartılmasıyla başlıyor. Çıkarılan üzüm suyu harlı ateş üzerindeki bakır kazanlarda yaklaşık 6 saat kaynatılıyor. Bir süre soğutulan üzüm suyu süzülerek tekrardan 8 saat süreyle kaynatıldıktan sonra pekmez haline geliyor. Bağ bozumu esnasında ayırdıkları üzümleri pekmeze dönüştürdüklerini belirten Yıldırım, üzümün pekmeze dönüşümünün aşamalarını şöyle anlattı: İlk olarak üzümü yıkıyoruz. Ardından üzerine beyaz toprak serpiyoruz. Ardından çuvallar içine koyup havuz içine alıyoruz. Havuz içinde çuvalları tepeleyerek üzüm suyunu çıkartıyoruz. Çıkan suyu kazana ekliyoruz. Kazanda iki defa kaynattıktan sonra pekmez haline geliyor. Bağın bozumu 2 gün sürüyor. Tepelemesi 5 saat sürüyor. Kaynatma ve damızlık çalma işlemleri de bir günü buluyor. Yani üzümün pekmeze dönüşmesi yaklaşık 3 günü alıyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.