Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Hepatit A

Hepatit A virüsünün (HAV) karaciğerde yaptığı akut iltihabi bir hastalık.

Giriş Tarihi: 24.07.2013 15:57 Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 15:15
Hepatit A bulaşı bir hastalık olup halk arasında sarılık adıyla bilinir. Hepatit A genellikle bu hastalığı taşıyan bir insanla gıda veya su paylaşımı nedeni ile bulaşır. Ayrıca cinsel ilişki veya hasta bir insanın kan, idrar gibi vücut sıvılarına temasla bulaşmaktadır. Genellikle hastaların büyük bir çoğunluğu iyileşir ama hastalık oldukça ağır geçer. Diğer hepatit türleri gibi hepatit A 'da karaciğerin iltihaplanmasına neden olur.

BELİRTİLERİ
Hepatit geçiren kişide bazen hiçbir belirti olmayabilir. Özellikle, çocukların büyük çoğunluğunda ve yetişkinlerin de bir kısmında sarılık ortaya çıkmayabilir veya silik kalabilir. Bu nedenle, özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarda hastalık teşhis edilmeden geçip gidebilir. Üstelik çocuklarda belirtiler daha hafif ve kısa sürelidir. Bazen de ateş, eklem ağrıları gibi grip benzeri tablo oluşabilir. Ancak sıklıkla görülen belirtiler şunlardır:
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Karın ağrısı
- Bulantı
- Cilt ve göz renginde sararma
- İdrar renginde koyulaşma

NASIL BULAŞIR?
Hepatit A, virüsü taşıyan dışkı ile kirlenmiş su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) ağızdan alınması yoluyla bulaşır. Virüs ellerde saatlerce canlı kalabildiği için bulaşmada ellerin rolü çok büyüktür. Okullardaki sıra ve kapı kolları, tuvaletlerdeki musluklar virüs taşıyan dışkı ile kirlenebilir, buralardan eller aracılığı ile ağızdan bulaşma daha kolay ve yaygın olur. Bu nedenle toplu yaşanan okul, işyeri, hastane gibi ortamlarda özellikle hijyen koşulları sağlanmadığında hepatit A bulaşma riski artmaktadır.

TEDAVİSİ
Yeni gelişen akut hastalık döneminde yatarak takip ve tedavisi yapılabildiği gibi evde istirahat ile de takip edilebilir. Bulantı ve kusma nedeniyle beslenmesinde problem olan hastalara serum desteği verilir. Ayrıca bu dönemde hastanın sindirimi kolay yiyeceklerle beslenmesi sağlanır. Yağı az yiyecekler önerilir. Bu dönemde hastanın istirahat etmesi önemlidir. Yine karaciğerdeki iltihabi reaksiyon artırıp hastalığı ağırlaştırabileceğinden çeşitli ilaçlar, ağır yağlı gıdalar, katkı maddesi içeren her türlü gıdadan uzak durulmalı; kesinlikle alkol kullanılmamalıdır. Akut hastalık genel olarak 4-6 haftada kendiliğinden iyileşir.

Hepatit A'ya karşı aşı var ve aşılama önerilmektedir. Aşılama çocuklarda önerilmektedir çünkü bulaşmanın en önemli kaynağı çocuklardır. Erişkinler ise hastalığı daha ağır geçirmekte ve fulminan hepatit riski nedeniyle aşılanmalıdır.
SON DAKİKA