DPÜ İİBF Amfi 2'de gerçekleşen sempozyumun açılışına Kütahya Valisi Musa Işın, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, etkinliğe video konferans yoluyla katılarak yaptığı açılış konuşmasında, Abdullah Kütahi'nin bilim tarihindeki önemine değindi. Prof. Dr. Özvar, "Feraidu'l-Funun adlı ansiklopedi, Osmanlı ve İslam dünyasına önemli katkılar sunan, su sistemlerinden savaş aletlerine kadar geniş bir bilgi yelpazesi sunan değerli bir mirastır. Bu tür çalışmalar geçmişimizi anlamamıza ve geleceğimizi şekillendirmemize yardımcı olur" ifadelerini kullandı.
"KÜTAHYA, TARİH BOYUNCA ÖNEMLİ BİLİMSEL GELİŞMELERE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR"
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak da konuşmasında Kütahya'nın bilimsel ve kültürel geçmişine dikkat çekerek, "Kütahya, tarih boyunca önemli bilimsel gelişmelere ev sahipliği yapmıştır. Abdullah Kütâhî, bu potansiyelin 18. yüzyıldaki en önemli temsilcilerindendir. Onun kaleme aldığı Feraidu'l-Funun ansiklopedisi, Osmanlı'da bilimsel bilginin sistemli bir şekilde sunulduğu eşsiz bir eserdir" dedi.
Sempozyumun açılış konferansında İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, "Bir 'Bilimler Ansiklopedisi' Yazmak: Abdullah Kütahi ve Dönemi" başlıklı sunumuyla Abdullah Kütâhî'nin yaşadığı dönemin bilim ve felsefe ortamına dair değerlendirmelerde bulundu. Etkinlik, Fen-Edebiyat Fakültesi Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu'nda üç oturum halinde devam etti. Bu oturumlarda, Abdullah Kütâhî'nin hayatı ve Ferâidu'l-Funûn adlı eseri farklı açılardan ele alındı. Sempozyum, düzenlenen değerlendirme oturumuyla sona erdi.