Manisa’ya modern kütüphane! 86 yıllık Kitapsaray yeni yerine taşınıyor

Manisa'da 86 yıldır aynı binada hizmet veren ve halk arasında Kitapsaray olarak bilinen İl Halk Kütüphanesi, yapımı tamamlanan yeni yerinde hizmet vermeye hazırlanıyor. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binası karşısında yapımı tamamlanan Manisa yeni İl Halk Kütüphanesi’nin 17 Mayıs 2025 tarihinde açılması planlanıyor. Mevcut Kitapsaray ise restore edilecek. Restore edildikten sonra Şehzadeler İlçe Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermeye devam edecek.
Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Kültür ve Turizm Bakanlığının şehirdeki en önemli yatırımlarından birisi olan İl Halk Kütüphanesi'ni kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Sudak, "17 Mayıs 2025 tarihinde bir aksilik olmazsa yeni kütüphanemizi açacağız. 8 bin metrekare kapalı alanda, aynı anda 2 bin kişinin faydalanabileceği, içinde bebek ve çocuk bölümü, gençlik bölümü, engelliler bölümünün bulunduğu, sergi alanı, 500 kişilik tiyatro/konferans salonu, 24 saat açık alanı ve kafeteryası, ayrıcı eğitim salonlarının olduğu bir kütüphaneyi şehrimize kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz. Mevcut Halk Kütüphanemizde taşınma işlemi bittikten sonra restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek. Ardından Şehzadeler İlçe Halk Kütüphanesi olarak hizmete devam edecek" dedi.
Manisa İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü'nden kütüphanenin taşınmasıyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Değerli üyelerimiz, Kütüphanemiz, daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yeni yerine taşınacaktır. Bu nedenle, 21 Nisan 2025 tarihinden itibaren kütüphanemiz geçici olarak kapalı olacaktır. Taşınma süreci tamamlandığında, yeni açılış tarihimiz hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz, en kısa sürede siz değerli üyelerimize hizmet vermeye devam edeceğiz."
Yeni Kütüphane, yaklaşık 8 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olup, 2 bin metrekare oturma alanda yetişkinler bölümü, gençlik, çocuk ve bebek bölümlerinin yanı sıra sergi alanı, 500 kişilik konferans salonu, eğitim sınıfları, atölyeler ve kafeteryadan oluşuyor. Kütüphane tam kapasite kullanılmaya başlandığı zaman konferans salonu ve okuma salonlarıyla birlikte aynı anda 1000 kişiye hizmet verebilecek.
TARİHİ BİNANIN KISA HİKÂYESİ
Kitapsaray olarak bilinen mevcut kütüphane binasının temelleri, ilk olarak Türk Ocağı binası olarak atılmıştı. Ancak bu kuruluş kapatılınca bina tamamlanamamış, dönemin Valisi Lütfi Kırdar'ın girişimleriyle Manisa Kitapsaray Kurumu kurulmuş ve bina 29 Ekim 1938'de kütüphane olarak hizmete açılmıştı. 1940-1944 yılları arasında askeri hastane olarak kullanılan bina, 23 Nisan 1945'te ikinci kez kütüphane olarak halka açılmıştı. İlk koleksiyonu Muradiye ve Çeşnigir Kütüphanelerinden gelen kitapların yanı sıra ilçe ve köylerden derlenen toplam 11.050 kitap ile oluşturulmuştu.
MANİSA İLÇELERİ
- Ahmetli
- Yunusemre
- Salihli
- Akhisar
- Kula
- Gördes
- Kırkağaç
- Köprübaşı
- Sarıgöl
- Soma
- Şehzadeler
- Gölmarmara
- Turgutlu
- Selendi
- Alaşehir
- Saruhanlı
- Demirci
MANISA HAVA DURUMU
24 Temmuz 2025 Perşembe44 º
44 º / 27 ºEN SON HABERLER
- 1 Jandarmadan büyük uyuşturucu operasyonu
- 2 Manisa Akhisar’daki orman yangınına karşı devletin tüm imkanları seferber edildi
- 3 Akhisar'da orman yangınına yoğun müdahale
- 4 MCBÜ ile TOBB’a Bağlı Oda ve Borsalar arasında eğitimde güç birliği
- 5 Manisa Emniyetinden Kızılay’a kan bağışı desteği
- 6 Manisa’da jandarmadan kenevir ekimine geçit yok
- 7 Manisa'da uyuşturucu operasyonu: Yüklü miktarda sentetik hap ve nakit para ele geçirildi
- 8 Artvin’de göçmen kaçakçılığına geçit yok! 4 düzensiz göçmen yakalandı
- 9 Kula İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yeni isim: Secaattin Aktay göreve başladı
- 10 Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanlık seçiminde AK Parti aday çıkarmayacak!