Ekşi mayalı ekmeğin peşinde Türkiye'nin yanı sıra 5 ülkede araştırma yapan Bursalı fırıncı, elde ettiği bilgiler doğrultusunda kara fırında ürettiği ekşi mayalı ekmekleri müşterileriyle buluşturuyor. Yıldırım ilçesinde 30 yıldan bu yana fırıncılık yapan Şevki Dilmaç, Anadolu'nun dışında Almanya, ABD, Belçika, İtalya ve Letonya gibi ülkeleri iki arkadaşıyla gezerek, ekşi mayalı ekmek üretimi için fırınlarda araştırma yaptı. Uzun süren çalışmasının ardından fırınında "çavdar", "dağcı", "yedi tahıl", "Safranbolu" ve "padişah" gibi 30 çeşit ekşi mayalı ekmek üretimine başlayan Dilmaç, müşterilerine daha lezzetli ekmek çeşitleri sunmak için ülke ülke gezmeye devam ediyor.
VAKFIKEBİR EKMEĞİ BOZULMUŞ
Dilmaç, ekşi mayanın peşinde Türkiye'de de birçok ile gittiklerine değinerek, şöyle devam etti: "Trabzon'da Vakfıkebir'e gittik. Vakfıkebir ekmeği, çok bilinen ve her yerde satılan bir ekmek. Fakat Vakfıkebir ekmeği, ticari mayayla yapıldığı için tamamen bozulmuş. Gümüşhane'ye gittik. Orada da ekmeklerde, yanında biraz ekşi maya kullanılsa da ticari mayayla yapılıyor. ramalarımızın sonunda bir şey bulamayınca 'Herhalde Türkiye'de ekşi maya yok' dedik ve dünyaya açıldık. Brüksel'e gittik. İtalya'nın Altamura şehrine gittik. Altamura Belediyesi, ekmeğe sertifika vermiş. Sadece orada çıkan 'sarı durum buğdayı'yla yapılan bu ekmek, oradaki fırınlarda pişiriliyor. Bu ekmekler, 'Altamura ekmeği' diye satılıyor. O fırıncı, ekmeğin nasıl yapıldığını bize öğretti. Biz bu ekmeği Türkiye'de de yaptık. Amerika'ya da gittik. Orada da taşıma mayayla yapıyorlar bu işi. Yani dünyanın değişik ülkelerinden ekşi maya toplamışlar, kendilerine has bir mayaları yok. Şimdi niyetimiz, Kudüs'e gitmek."