Mersin'in Anamur İlçesinde Toros dağlarının yüksek kesimlerinde bulunan ladin ağacından tek tek toplanan kozalaklar kaynatılarak elde edilen Ladin sakızının kilosu 700 liradan satılıyor. Başta mide ağrısı olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen ladin sakızı, toz haline getirilerek balla karıştırıldığında mide ağrısı ve kanser hastalarının tedavilerinde kullanılıyor.
Anamur'a 1680 Metre yükseklikte bulunan ladin ağaçlarının kozalakları arasından çıkan sakız, sıcak suda kaynatılır sonrasında en az üç kez süzülerek, soğuk suda tek tek kıvama getiriliyor. Aktarlarda satılan ve faydaları saymakla bitmeyen çam sakızını toplaması da ustalık istiyor. Genelde köylüler tarafından, 40-50 metre, bazen de 60 metre yüksekliğinde bulunan ağaçlara çıkılarak sadece bir çakı yardımıyla tek tek toplanılıyor.
Köy sakinlerinden Bülent Kaplan, zor koşullarda topladıkları kozalakları 2-3 saat odun ateşinde kaynattıklarını belirterek, "Sakız yapımı çok meşakkatli bir iş. Devasa ağaçlara çıkarak kozalakları tek tek topluyoruz, her kozalakta sakız olmayabiliyor. Bazen topladığımız kozalaklardan verim alamayabiliyoruz. Hem yapımının zorluğu hem de bu işi yapanların sayısı yok denecek kadar az olması doğal olarak fiyatları da etkiliyor" dedi.