Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Muğla Odaları ve Borsası 40'ıncı Müşterek Toplantısı, DSİ Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Yöresel lezzetlerin yer aldığı kokteylle başlayan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclis Başkanı Kemal Hıra ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı'nın ev sahipliği yaptığı toplantıya Muğla Milletvekilleri Metin Ergün ve Yakup Otgöz ile Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Karakuş, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı Hüseyin Özcan Koray, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen, Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Marmaris Ticaret Odası (MTO) Meclis Başkanı Zekiye İpci, Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Meclis Başkanı Onur Ugan, Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Tugay, Bodrum Şubesi Meclis Başkanı Uğur Soyken, Marmaris Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağlı ile FTSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Hıra: "Muğla olarak, TOBB camiasına örnek olduk"
Müşterek toplantının açılışını gerçekleştiren FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Muğla odaları ve borsasının, birlik beraberlik içinde istikrarlı olarak, 2006 yılından bu yana gerçekleştirdiği müşterek toplantılarıyla TOBB camiasında örnek olarak gösterildiğini hatırlattı. Hıra, "Muğlamızın, üyelerimizin ve bölge ekonomisinin nabzının tutulacağı müşterek toplantımıza katılarak şeref veren Sayın Milletvekillerimiz ve Sayın Kaymakamımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Muğla iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelerek bizi dinlemeleri, bizler için çok anlamlı. Muğla ekonomisi ve turizmi, tanıtımı için çözümün parçası olan ve uyum içinde çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." Diye konuştu.
Çıralı: "Kıyılarımız koylarımız en büyük hazinemiz"
Toplantının açış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla Odaları ve Borsası yöneticilerini Fethiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti vurgulayarak, "Muğla Odaları ve Borsası olarak her zaman birlik ve beraberlik içinde çalışıyor, 4 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz müşterek toplantılarımızla, Muğlamızın, sektörlerimizin ve üyelerimizin ortak sorunlarını, çözüm öneriyle birlikte ele alıyor, çözümü için ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunuyoruz. Bu birlikteliği ve tek ses olmamızı çok önemsiyor, bize güç veren beraberliğimizin sürekliliğini diliyorum. Öte yandan bizim ilettiğimiz talepleri alarak, çözümü için harekete geçen başta milletvekillerimiz, valimiz, kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımız olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlarımızın yetkililerine teşekkür ediyorum." Diye konuştu. Muğla'nın Ölüdeniz, Turunç, Göcek, Selimiye, Sarıgerme, Akyaka, Okluk, Dalyan, Gümüşlük, Datça gibi çok sayıda doğal güzelliğe sahip olduğunu hatırlatan Osman Çıralı, şunları söyledi: "Doğamızın yanı sıra tarihimiz, kültürümüz ile çok zenginiz. Ve her yıl milyonları ağırlıyoruz, bu güzel coğrafyada. Kullanma koruma dengesi içinde, sürdürülebilir turizm için de bu doğal güzelliklerimizi, korumak en önemli görevimiz. Dünyanın dört bir tarafından gelen turistlerin bizi tercih etmesinin en önemli sebeplerinden biri de en büyük hazinemiz denizlerimiz, kıyılarımız, koylarımız… Fakat ne yazık ki bu hazinemiz, Türk Yatçılığının en önemli duraklarının yer aldığı kıyılarımız son yıllarda ciddi tehdit ve saldırı altında. Bir taraftan taşıma kapasitesi sorunu diğer taraftan koylarımızdaki günübirlik tesis, bağlama iskelesi veya mapa şamandıra adı altındaki yapılaşma girişimleri kıyı ve koylarımızın geleceğini tehdit ediyor. Bu girişimlere, tepkimizi, her platformda dile getiriyoruz. Son dönemde yeniden gündeme gelen ve koylarımızda yapılaşmaya neden olacak 'mapa şamandıra' projesine karşı olduğumuzu açıkça belirtiyoruz. Mapa ve şamandıra sistemiyle sınırlı kalmayacağı açık olan bu proje, 22 koyda iskeleleri, 864 tekne bağlama kapasitesiyle dev bir marina projesidir. Bu projeyle şu anda koylarda yönetmeliğe aykırı olarak uzun süre kalan teknelerin sürekli konaklaması yasallaşmış olacak. Kıyı ve koylarla ilgili 2022 yılında yaptığımız çalıştay sonuçları dikkate alınmadan, yerelin görüşü alınmadan gündeme getirilen bu proje büyük riskler taşıyor. Ayrıca ÇED raporu alınmadan bu kadar büyük bir alanda bağlama kapasitesi oluşturulması da asla kabul edilebilir değil. Aynı zamanda söz konusu projeyle; koylarda, günlük tur tekneleri, mavi yolculuk tekneleri gibi yerel denizcilik faaliyetlerinin nasıl etkileneceği de belirsiz. Mapa ve şamandıra sistemlerine yerel teknelerin bağlanıp bağlanamayacağı, bağlama ücretlerinin ne kadar olacağı gibi belirsizlikler, yerel denizcilerin ve işletmelerin haklarının ihlali anlamına geliyor. Bu konuda tüm Muğla Odalarımızın ve yetkililerin desteğini bekliyoruz."
Başkanı Çıralı, konuşmasında turizm sektöründe işveren üzerindeki vergi ve mali yükler ile nitelikli işgücü problemini de dile getirerek, "Ekonomi yönetiminin bindiği dalı kesmemesi için, turizmde sürdürülebilirlik için küçük işletmeleri koruyacak şekilde bu vergi ve yükleri dengeli ve adil bir şekilde uygulanması gerekmektedir." Dedi. Çıralı, daha sonra katılımcılara FTSO öncülüğünde başlatılan ve yer tespiti çalışmaları yürütülen Fethiye Seydikemer Karma Sanayi Sitesi hakkında da bilgi verdi. Yılda ortalama 50 bin kişi yürüdüğü Likya Yolu'nun rehabilitasyonu ve daha güvenli bir hale getirilmesi için yapılan çalışmaları da anlatan Çıralı, Likya Yolunun geliştirilmesi ve yol üzerindeki ev pansiyonu, kamping, bungalov, restoran gibi küçük işletmelerin kalkındırılmasını amaçlayan 2 milyon Euro bütçeli AB destekli DETOUR projesini de katılımcılarla paylaştı.
Kaymakam Ertaş: "Fethiye turizmde marka"
Toplantının açılışında konuşan Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Fethiye'nin turizmde marka kent olduğunu belirterek, önceliğin kaliteli turizm ve turizmin 12 aya yayılması olduğunu söyledi. Ertaş, "Fethiye'de özellikle turizm sezonunu 12 aya yaymak için mücadele vermemiz ve yaz sezonunu uzatmamız gerektiğine inanıyorum. En önemli özelliğimiz destinasyon çeşitliliğimizin çok fazla olması. Likya Yolu, Babadağ, Göcek, Ölüdeniz hepsi ayrı bir destinasyon. Hiçbir yerde olmayan zenginliğimiz var. Turizmin her yönüyle ele alınacağı ve sorunların konuşulacağı bu toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum." Dedi.