Bu
yıl ortada net bir tablo var: Alaçatı üzerine binen yükten bir parça kurtulmuş. Bunun nedeni de bu zamana kadar pek rağbet görmeyen Çeşme'ye kurulan Marina. Alaçatı mekânlarının işleri yüzde 40 geriledi. Bu da aslında tatilcilerin işine yaradı. Konaklama ve yeme-içme konusunda seçenekler arttı, rekabet ortamı fiyatları indirmese de kaliteyi yükseltti. Bu zamana kadar 70'lerden kalma bir sahil kasabasını andırmaktan öteye gidemeyen Çeşme merkez de kendine gelmeye başladı.
Nerede kalınır?
ALAÇATI
Sakızlıhan
Alaçatı'nın 150 yıllık bir binası... Bundan iki yıl önce aynı yerde bir pansiyon bulunuyormuş. Şimdi yedi odalı profesyonel bir işletme. Kışın sadece özel günlerde açık. Arkada küçük bir bahçesi var. Açık mutfakta yemeklerin hazırlanışını görebiliyorsunuz. Cafe de Paris olarak restoran servisi de veriliyor ama asıl iddialı oldukları alan kahvaltı: Yöresel peynirler eşliğinde açık büfe. Kişi başı 25 lira. Oda kahvaltı kişi başı fiyatları 250-500 lira arasında değişiyor. Tel: (0232) 716 61 08 www.sakizlihan.com
Veriahan
Altı odalı otelin sahibinin ailesi Yunanistan'ın Veria şehrinden geldikleri için bu isim tercih edilmiş. Odalar küçük ama çok özenli. Restoranda dünya mutfağı tercih edilmiş. Eş durumundan bir Avusturyalılık söz konusu olduğundan mıdır nedir en iddialı oldukları yemek Viyana şinitzel. Şeytan soslu bonfile ve badem soslu levrekte de aynı iddiaları sürüyor. Ana yemeklerin fiyatı 32-39 lira arasında değişiyor. Oda fiyatları ise 250-400 lira arasında. Tel: (0232) 716 00 91 www.alacativeria.com
Sardunaki
Sahibi Mehmet Çelik'in sözleriyle 'biraz Ege biraz Akdenizli', 10 odalı bir butik otel. Bahçesi, sanki mübadelede Rumların Alaçatı'yı bırakıp, gittikleri günlerden kalma. Çok sıcak, çok özenli, çok doğal. Rahatsız edici yapaylıkta bir peyzaj çalışması yok. Bu sene bu bahçede küçük bir meyhane açılmış. Otelin sahibi, isteyenlere akşamları bu meyhanede sirtaki dersi de veriyor. Kahvaltıda peynirler Ödemiş'ten, zeytinyağı Edremit'ten. Dört senelik otelde bu yıl Yoga Academy bir şube açmış. Çimlerin üzerinde özel hocalar eşliğinde yoga yapmak mümkün. İsimleri Aya Katrina, Tiryanda, Haydariya, İmamoğlu, Sülemiş, Kerimoğlu vs. olan odaların kahvaltı dahil fiyatları 250-350 lira arası. Tel: (0232) 716 68 78 www.sardunaki.com
Nars
Ilıca Yıldızburnu'ndan sonra ikinci Nars bu yıl Alaçatı'da açıldı. 'Narsist bir tatil için seçimizini yapın' sloganıyla... Doğrusu Çeşme'nin ve Alaçatı'nın bu iki yeni güzelinin oldukça aristokrat bir havası var! Birbirinden farklı tasarlanmış yedi odası bulunuyor. Arkada geniş ve sakin bahçenin işletmesi Mezzaluna'ya ait. Ayrıca iddialı şarap kavı ve ithal peynirleriyle Şarap Wine Bar ve Caroline Koç'un da ortağı olduğu ev tekstil ürünleri satan Haremlique yine Nars'ın bünyesinde yer alıyor. 'Ben tatilde de konforumdan geri kalmam,' diyenler için Nars, Alaçatı'nın en uygunlarından. Oda kahvaltı fiyatları 250-450 lira aralığında değişiyor. Tel: (0232) 729 00 01 www.narshotels.com
ÇEŞME
Kanuni Kervansaray
Adı gibi kendisi de bir o kadar ihtişamlı, Çeşme'nin en pahalı ve en lüks odalarına sahip yeni butik oteli. Padişah suiti, balayı çiftleri için tasarlanmış ve şu anda kampanya fiyatı geçerli: Geceliği 1500 liradan 890 liraya inmiş. Diğer 29 odanın hemen hepsi farklı dekorasyon ve fiyatlarda. Sadece odalar değil, restoranın mutfağı da Osmanlı'nın sultan sofralarına nazire yaparcasına görkemli bir mönüyle oluşturulmuş. Otelin genel havası, odalardan her an bir vezir, haremağası, cariye fırlayacakmış gibi hisler uyandırıyor insanda. Yerleşim olarak Çeşme Kalesi'nin hemen yanında ve liman, marina manzaralı. Oda ve suit fiyatları: 300-390 lira arası. Tel: (0232) 712 06 30 www.cesmekervansaray.com
ILICA
Sheraton
Çeşme'nin her şey dahil sistemine teslim olmayan tek büyük beş yıldızlısı Sheraton, bu sene de odalarını 'hediyeli' satıyor. 8 Eylül tarihine kadar yedi gece sekiz gün konaklayan her müşteriye iki farklı cruise tatili seçeneği hazırlanmış. Birincisi dünyanın ikinci en büyük gemisi beş yıldızlı Liberty of The Seas ile dört gece beş gün Akdeniz gezisi. İkincisi de yine beş yıldızlı Vision of The Seas ile yedi gece sekiz gün İskandinavya Rusya gezisi. Yedi gece sekiz gün fiyatı tek kişi fiyatı 1.925 lira. Standart iki kişi oda fiyatı 570 lira. Tel: (0232) 723 12 40 www.sheraton.com
Nerede yenir?
Şişarka Restoran
Alaçatı'da yedi yıllık tam bir aile işletmesi. Üzerlerinde 'İncir ağacı, adamı bilge eder' gibi sözlerin asıldığı asırlık incir ağaçlarının altında, bir bahçeye kurulmuş. Şişarka'nın anlamını soruyoruz; 'közlenmiş kırmızı biber' demekmiş. Kabak çiçeği dolması (8 lira), güveçte kuzu etli enginar (10 lira) ve kiremitte defne soslu levrekte (25 lira) çok iddialılar. Tel: (0232) 716 89 02
Mona
Şef Fabio Foltran daha önce Pavarotti ve Berlusconi'ye yemek hazırlamasıyla ünlü. Buradan da anlaşılacağı üzere restoran İtalyan mutfağından örnekler var. Sadece restoranda değil, barda da çok iddialılar. Mona'nın barı 2010 Türkiye barmenler şampiyonu Deniz Gülseren'e emanet. Dünyaca ünlü şarap markaları ise 14 yabancı 11 yerli peynir çeşidiyle servis ediliyor. Şef Fabio'nun tavsiyeleri: Mojito pizza, spagetti scampi, girasoli con gorgomala e noci... Tel: (0232) 716 67 68
Rosemary
Alaçatı'nın meşhur ve tek ana caddesi Kemalpaşa üzerine sıralanmış yeni bir mekân. Taş bina 1881 yılında tütün deposu olarak inşa edilmiş. Zaten Alaçatı'da şu anda restoran veya otel olarak işletilen hangi binayı sorsanız ya ahır ya da tütün deposuymuş. Rosemary de bu geleneği bozmuyor. Yaz-kış açık restoranda kahvaltı 25 lira. Kalamar dolma 37, odun ateşinde levrek 45, bonfileli pizza 27 lira. Tel: (0232) 279 19 41
Nerede eğlenilir?
Public
Beyaz kumu dünyaca ünlü, Ilıca büyük plajın sonunda, koya hakim bir tepeye kurulan Public de bu sezonun yenilerinden. DJ U.F.U.K hem gündüz hem de gece müziklerin başında. Özellikle hafta sonu akşamüstü günbatımı partileri çok renkli geçiyor. 09.00-02.00 arası açık. Giriş hafta içi 20 hafta sonu 30 lira. Tel: (0232) 717 00 45
AYA YORGİ
Marrakech
Tartışmasız bu sezonun en yeni ve en eğlencelisi. Ayayorgi'nin doğadan torpilli muhteşem koyunda bu yıl beş kulüp rekabet ediyor: Shayna, Paparazzi, Sole Mare, Babylon ve Marrakech. Bunlardan üçü yani Shayna, Paparazzi ve Sole Mare artık koyun gediklileri. Marrakesh bu yıl, İzmir'deki popüler ismini Çeşme'ye taşıdı. Dekorasyon, mekânın isminin hakkını veriyor; şark esintili... Ayayorgi Kilisesi'nin sağlam kalmış tek duvarı olduğu sanılan bölüm aynen korunmuş. Özel gruplar burada eğleniyor. Günün her saati sanat ve futbol camiasından ünlü bir ismin yanınızda bitivermesi işten değil. Gece müzikler Türkçeyabancı karışık. Gündüz plajda soğuk havlu ve akşamüstü 17.00'de, güneşin altında alkol almak istemeyenler için harareti alsın diye çay servisi yapılıyor! Hafta içi giriş ücretsiz. Cumacumartesi gündüz 20 gece 30 lira. Bu fiyata birer içki dahil. Tel: (0232) 712 04 03
Babylon
Ayayorgi Koyu'nun yeni mekânlarından biri de, İstanbul'un popüler ismi Babylon. Koyun en geniş arazisine konuşlanmış durumda. Bu geniş alan yaz boyu konserlere sahne olacak. Çarşamba akşamları Bora Uzer, salı akşamları rakıbalık mönüsünde Rembetiko dinlemek isteyenlere ayrılmış. Rembetiko gecesinin fiks mönü fiyatı 75 lira. Bunun dışında temmuz ayı konser programı şöyle: 22 Temmuz: Hüsnü Şenlendirici ve Yunanistan'dan gelen Triochios grubu. 23 Temmuz: Shantel 24 Temmuz: Bedük 28 Temmuz: Kangroove 29 Temmuz: Burhan Öçal-Murat Uncuoğlu 31 Temmuz: Teoman ve her cuma Oldies but Goldies... Hafta içi plaja giriş 20, hafta sonları 30 lira. Konser fiyatları ise değişiyor: 25-40 lira arası. Akşam restorana rezervasyon yaptıranlar, konserleri yüzde 50 indirimli izliyorlar. Tel: (0232) 712 63 39
ÇEŞME MARİNA
Monk
Tam adı olan Monk by Babylon'dan anlaşılacağı üzere, Babylon'un bilinen çizgisini Çeşme Marina'ya taşıyan bir restoran-bar. Her akşam canlı müzik eşliğinde dünya mutfağından yemekler sunuluyor. Yemeğinden bir çatal alıp kalkıp pistte bir iki salsa figürü icra edenler mekânı hareketlendiriyor. Açıldığı günden beri rezervasyonsuz müşteri kabul edemiyorlar. Yemeklerin sunumu mükemmel. Doyuruculuğu tartışılır. Ama zaten sunulan konsept buna uygun: İyi müzik, iyi şarap, lezzetli tadımlıklar... Lağos ızgara 40, antrikot şinitzel 26, fırınlanmış bıldırcın 28 lira. Şarap mönüsü fiyatları 60-270 lira arasında değişen ithal şaraplardan oluşmuş. Önümüzdeki günlerdeki konser programı ise şöyle: 29-30-31 Temmuz: İlhan Erşahin ve Bebel Gilberto. 5-6-7 Ağustos: Ayhan Sicimoğlu 11-12-13-14 Ağustos: İlhan Erşahin ve Hüsnü Şenlendirici. Tel: (0232) 712 93 31
Cafe Rouge Marine
İzmir Alsancak, Yıldızburnu Ilıca derken Cafe Rouge kırmızı rengini Çeşme Marina'ya da taşıdı. Restoran ve mini barı, marinanın tam orta noktasında bulunuyor. Kırmızı sandalyelerinde oturup, geleni geçeni izlemek çok eğlenceli. Suşi konusunda her zamanki iddiaları devam ediyor: Altı parça 20 lira. Bunun dışında ithal peynir tabağı 19, carpaccio 19, bonfileli cezar salata 21 lira. Barında Elmalı Belveder'i çok tutuluyor. Tel: (0232) 723 17 00
DALYAN
Furun
Furun bu yıl hem Alaçatı hem de Çeşme Marina'nın en favori mekânlarından biri oldu. Alaçatı'daki unlu mamül cenneti diyebileceğimiz küçük dükkânla yola çıkan Furun'cular, marinanın içine açtıkları restoranla, en hızlı serpilip gelişen isim olmaya aday doğrusu. Kahvaltıları çok meşhur. Tüm malzemeler Rize'den geliyor. 13 çeşit reçel, özel peynirler ve ve kestane balı kahvaltı mönüsünün yıldızları. Fiyatı 20 lira. Bunun dışında etli pazı dolması 21, beğendili kebap 25, furun kebap 24 lira.
Sefahathane
İstanbul'dan sonra Alaçatı'da da açılan Sefahathane, kendi müşterisini yaratmış şanslı mekânlardan. Bar bölümü KGS'si (sakız macunlu sütlü votka) ve Jojo'suyla (fesleğenli, orman meyveli votka) çok ünlü. Restoran kısmı aynı zamanda saat 15:00'den sonra kullanılabilen yüzme havuzunun etrafına kurulmuş. Deniz ürünleri yahnisi 27, dil şiş somon 23, ekşi elmalı levrek 22 lira. Tel: (0232) 716 60 25
Bani
Dalyanköy balıkçıları bu yıl Alaçatı ve Çeşme Marina'nın rağbet görmesiyle biraz kan kaybetti. Fakat henüz iki yıllık bir mekân olmasına rağmen Bani aralarından sıyrılmış. Bu yeni yerlerinde alışılmışın dışında tatlarıyla Çeşme'nin tüm balık restoranlarına fark atıyorlar. Çiğ balık tabağı kocaman bir pina kabuğunda servis ediliyor. Çikolata suflesi çok meşhur, sadece onun için gelenler var. Soğan suyunda pişen deniz mahsüllü pilavı enteresan. Pastırmalı levrek sarma tanesi 5 lira. Ada lokumu 10, balık İskender 25, enginarlı sütlü balık 20 lira. Tel: (0232) 724 86 89