Evet, sahiden mutfakta erkek var

Gazeteci Deniz Alphan'ın kitabı Mutfakta Erkek Var, yemek konusunu ciddiye alan erkeklerin ilginç hikayelerini ve tariflerini içeriyor. Kitapta Ferzan Özpetek, Mehmet Barlas, Mustafa Alabora, Ali Poyrazoğlu gibi isimlerle sohbetler var
- Siz mutfakla çok haşır neşirsiniz. İzlenimlerinize dayanarak soruyorum, sizce mutfakta, kadınlarla erkekler arasında ne gibi farklılıklar var?
- Kadınların çoğu için yemek pişirmek bir ev işi. Çoğu mecburiyetten yemek yapar. Görev olarak yapılan bir işten insan zevk alır mı hiç? Erkekler kendi istekleriyle mutfağa giriyor. Onun için de yemek pişirmeyi nefret edilecek bir iş olarak gören kadınlardan çok farklı bakıyorlar meseleye. Mutfakta olmak onlar için müthiş bir zevk. Canı çekince yemek pişiren kadınlar da büyük zevk alır yemek yapmaktan. Her gün ev halkının karnını doyurmak için mutfağa giren kadınların işi inanılmaz zor. Oflaya puflaya yaptığın o yemeği bir de beğendireceksin... Sofraya et getirirler kimisine kokar kimine yağlı gelir, börek yaparsın biri peynirli ister biri kıymalı. Erkekler pişirince herkes takdir eder 'Bravo vallahi,' diye iltifatlar başlar. Mutfaktaki tavırları için de genellemek gerekirse, yemek yaparken kadınlar daha pratik. Erkekler ise daha titiz ve disiplinli...
- Bir erkeği mutfağa sokan en önemli sebep nedir?
- Kitap için sohbet ettiğim kişilerin bir kısmı kafa dinlendirmek için, bir kısmı da sevdikleriyle bir şeyler paylaşmak için giriyor mutfağa. Çocukluk günlerine özlem de sebeplerden biri. Takdir edilmek de insanı motive eder.
AÇIK AÇIK 'ÜŞENİYORUM' DESİNLER
- Profesyonel mutfaklarda erkekler bu kadar başarılıyken, gündelik hayatta 'Ben beceremem,' diyen erkek sayısının çok olması, sizce bir kaçış mı?
- Kaçış tabii... Kadın veya erkek 'Ben beceremem yemek yapmayı,' diyorsa, inanmayın. Açık açık söylesinler, 'Sevmiyorum, üşeniyorum,' desinler. Yeter ki istensin, herkes karın doyuracak kadar yemek yapabilir. Bu işi sevmek, meraklı olmak, başkalarıyla paylaşmaktan zevk almak, marifet sergilemek ayrı şey.
Aşk acısını dindirmek için reçel kaynatan kim?
- Kitabın girişinde, söyleşiler sırasında Türk evlerindeki değişik yemek kültürlerinin yansımasını gördüğünüzü söylemişsiniz. Birkaç örnek verir misiniz?
- Çoğu kimse değişik yörelerde farklı kültürlerle büyümüş. Murat Belge, babasının pişirdiği sülünü yemiş çocukluğunda; Cenk Sönmezsoy sağlıklı yemeklerle büyümüş... Nesim Bitran, annesinin yaptığı kulağa çok değişikmiş gibi gelen ama Sefarad Mutfağı'nın çok bilinen erik sosuyla yapılan gelincik balığından söz etti. Görgün Taner aile geleneği, eskiden keklik eti ile yapılan çok değişik bir mantıyı anlattı...
- Bu erkekler arasında sizi en çok şaşırtan kim oldu?
- Şaşırtan olmadı çünkü zaten biliyordum bu meraklarını... Ama disiplinli ve bu kadar sakin olmaları beni şaşırttı. Sakin sakin, hatta bazen bir kadeh şarap eşliğinde çabucak halledildi her şey.
- Kitapta en ilginç/komik bulduğunuz hikaye hangisi?
- Mesela Ali Poyrazoğlu'nun ayrıldığı sevgilisini unutmak için, tavsiye üzerine reçel kaynatması komik bence.
- Sizce kitabı okuyan kadınlar, bu erkeklerin eşlerini kıskanır mı?
- Çok kıskanmasınlar çünkü günlük sıkıcı yemekleri genellikle erkekler pişirmiyor. Onlar canları çekince, zevk için yemek yapıyorlar. Yemek pişirmeyi sevmeyen kadınlar Melek Manisalı'yı kıskanabilir çünkü Ali Manisalı her zaman günlük yemeği bile zevkle pişiriyor. Bu arada söylemem gerekir, Melek de şahane yemek pişirir.
- Sizin eşinizin mutfakla arası nasıl?
- Mutfaktan uzak duranlardan değil... Berktan evde yemek olmayınca -ki eklerin basıldığı perşembe ve cuma akşamları hep öyledir- kesinlikle aç kalmaz, şahane bir şeyler uydurur kendine. Tekneyle tatil yapıldığında da yemekleri o pişirir... Değişik makarnaları arkadaşlarımız tarafından iyi not alır.
EN SON HABERLER
- 1 İletişim çağında neden doğru ilişkiyi bulamıyoruz
- 2 ABD, 4 milyar dolarlık tazminatı konuşuyor
- 3 Türkiye’nin enerji altyapısı çok güçlü
- 4 Tarihimiz geleceğe taşınıyor
- 5 Gerçeğin, zalimlerle olan mücadelesi
- 6 Zamansız popülarite
- 7 Türkiye Yüzyılı’nın ilk çocuk orkestrası
- 8 Mezarlıklar güvenlikten yoksun
- 9 Şöhret olmak için dünyaya gelmiş
- 10 İçindeki çocuk yaşadıkça sen de yaşarsın