'Dolap'tan çıktı mı çıkmadı mı?

Henüz üç yaşındayken reklamlarda oynamaya başlayan, sonrasında Hollywood starı olan Jodie Foster, sinemaya yaptığı katkılardan dolayı Altın Küre aldı. 50 yaşındaki Foster, ödül törenindeki konuşmasıyla hafta boyunca dillerden düşmedi
HEDEF HALİNE GELDİ
Bırakın başkanın vurulmasına 'sebep olmuş', 19 yaşında içe kapanık bir dünya starını, 80'ler Amerikası'nda hayat sıradan bir lezbiyen için bile yeterince zordu. Harvey Milk suikastı ve onu takip eden AIDS salgını korku kültürünü ve ayrımcılığı körüklerken, LGBT toplumu da üyelerini aktivizme davet ediyordu. Foster hiçbir zaman bu mücadelenin görünen bir yüzü olmadı. 80'lerin sonu ve 90'lar, Foster'ın yıldızının en çok parladığı yıllar oldu. 1989'da Sanık'taki tecavüz mağduru; 1991'de de Kuzuların Sessizliği'ndeki FBI ajanı rolüyle en iyi kadın oyuncu Oscar ödüllerini aldı. Kuzuların Sessizliği, başarısına rağmen tek yanlı trans seri katil portresiyle homofobik ve transfobik bir filmdi. Foster, LGBT toplumunun eleştirilerinin hedefi haline geldi, New York sokakları Foster'ın resminin altında 'Absolutely Queer' (Kesinlikle Eşcinsel) yazan afişlerle doldu, ama o kapalı kapılar ardında yaşamaya devam etti. 1992'deki Oscar konuşması, bugün olduğu gibi özel hayatın özel kalması gerektğine dair inancını ve yarı anlaşılmaz konuşma tarzını gözler önüne seriyordu: "Seçimlerime saygı gösteren ve bu seçimlerin bana verdiği saygınlık ve güçten korkmayan herkese teşekkür ederim". Aslında Foster'ı anlamak için filmleri yeterince ipucu veriyor belki de: Kuzuların Sessizliği'nde erkekler kulübünde kendi ayakları üstünde duran zeki bir yeniyetme; Nell'de kimsenin anlamadığı bir dilde konuşan bir münzeviydi. İlk
yönetmenliği Küçük Adam Tate'de, ileri zekalı bir çocuk ve onu babasız büyüten annesinin karşılaştıkları zorlukları anlatıyordu.
2000'lere gelip bir aile kurduğundaysa tüm dünyaya karşı ailesini korumaya çalışan cesur anne rolleriyle çıktı karşımıza: İçimdeki Yabancı, Panik Odası, Uçuş Planı... Foster'ın istisna romantik filmleriyse ona hayatının belki de en önemli iki aşkını hediye edecekti: 1993'te Sommersby'yi çekerken tanıştığı yapımcı Cydney Bernard'la bir aile kurdu ve iki çocuk sahibi oldu. 2008'de ayrılmalarına rağmen çocuklarını beraber büyütmekten de vazgeçmedi. 1994'ün Maverick'iyse ona tüm dünyanın 'homofobik, seksist ve ırkçı' olduğunu haykırdığı zamanlarda bile terketmeyeceği ve en son filmi Kukla'da da başrolü verdiği en yakın arkadaşı Mel Gibson'i kazandırdı. Foster, Gibson'la olan dostluğu için de LGBT toplumun hedefi haline geldi. 2007'de Out dergisinin 'cam dolap' kapağındaydı. Derginin yayımlanmasından bir süre sonra bir endüstri ödülünü kabul ederken "İyi günde, kötü günde hep yanımda olan benim güzel Cydney'im," diyerek partnerine teşekkür ettiyse de pek kimselere yaranamadı. Foster'ın dünyaya açılmasıysa geçtiğimiz pazar Altın Küre ödüllerinde gerçekleşti. Sahneye bir sinema ikonu, bir anne, 50 yaşında bir lezbiyen, özel hayatını korumayı hayatının odak noktası haline getirmiş bir entelektüel ve her şeyden mühimi kendi deyimiyle 'anlaşılmak ve artık yalnız olmamak isteyen' bir insan olarak çıktı. Tüm bu roller bir ağızdan konuşurken de tökezledi, toplum önünde açılan diğer LGBT ünlülere üstten bakan, onları en dandik reality şovlarla aynı kefeye koyan bir duruma düştü.
MÜCADELEDE YER ALMADI
Evet, Foster haklı. Ekranda giderek artan sayıda LGBT karakterlerin olduğu, Obama'nın gey evliliğe destek verdiğini açıkladığı bugünün Amerikası'nda "Geyim!" diye bağırmaya gerek yok. Ama bu noktaya gelinebilmesinin sebebi yıllarca mücadele veren aktivistler ve onlara destek veren sanatçılar. Foster bu mücadelede yoktu. Olsaydı çok insanın hayatını değiştirebilirdi, yapmadı. Belli olmaz, Clarice belki bundan sonra bağıran kuzuları kurtarır. Foster'ın konuşmasını izleyen tek bir LGBT çocuk bile kendini iyi hissetse her şeye değmez mi?
BİNNAZ SAKTANBER
EN SON HABERLER
- 1 İletişim çağında neden doğru ilişkiyi bulamıyoruz
- 2 ABD, 4 milyar dolarlık tazminatı konuşuyor
- 3 Türkiye’nin enerji altyapısı çok güçlü
- 4 Tarihimiz geleceğe taşınıyor
- 5 Gerçeğin, zalimlerle olan mücadelesi
- 6 Zamansız popülarite
- 7 Türkiye Yüzyılı’nın ilk çocuk orkestrası
- 8 Mezarlıklar güvenlikten yoksun
- 9 Şöhret olmak için dünyaya gelmiş
- 10 İçindeki çocuk yaşadıkça sen de yaşarsın