Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Ramazan'da iftar ve sahur yemeklerinden sonra sindirim sistemi rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olarak, bitki çayı karışımlarını öneriyor. Bitki çayı karışımlarının sindirim sistemini rahatlatmakla birlikte vücudun sıvı ihtiyacını da karşılayacağını belirten Sezik, açıkta satılan bitkilerin alınmaması konusunda da tüketicileri uyarıyor. İftar ve sahur yemeklerinden sonra genellikle hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının görüldüğünü, bu belirtileri gidermeye yardımcı olacak bitkiler olduğu vurgulayan Ekrem Sezik, şunları söylüyor: "Avrupa İlaç Kurumu, mayıs papatyası, tarçın kabuğu, nane yaprağı, zencefil kökü ve rezene meyvesinin şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında geleneksel olarak kullanılabileceğini kabul ediyor. Prof. Dr. Ekrem Sezik, iftar ve sahurdan sonra şu bitki çayı karışımlarını tavsiye ediyor: "İftardan sonra aşağıdaki bitki çayı karışımını hazırlayıp içiniz. Hem sindirim sisteminiz rahatlayacak hem de vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamış olacaksınız. İftar çayı: Cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet nane, 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (veya 1 poşet zencefil), 3-4 karanfil koyun, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı 2-3 kupa çay içmenize yetecek kadar olmalı. 5-10 dakika bekletip için. Sahur çayı: Yine cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet rezene, 1 poşet adaçayı, 1 poşet nane, birkaç parça tarçın koyup, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı yine 2-3 kupa çay içmenize yetecek miktarda olmalıdır. 5-10 dakika bekletip içiniz."