Dünyada pastacılık ve çikolata işleme sanatı gelişiyor. Çikolata meraklıları da bu gurme lezzetlerin peşinde dünyayı geziyor. "Altı üstü çikolata; bu kadar zahmete ne gerek var? Bakkala gider, bir tablet alır çikolata keyfi yaparım" diye düşünenler olabilir. Ama o sıradan çikolatalar ile deneyimli ustaların ellerinden çıkanlar kalite ve lezzet bakımından mukayese kabul etmiyor. İşte çikolata tutkunlarını baştan çıkartacak yedi çikolata rotası.
Mast Brothers, Brooklyn, ABD
New York'un hipster nüfusunu barındıran mahalle Brooklyn'de bulunan Mast Brothers mahallenin ruhuna uygun, ilginç çikolatalar üretiyor. Üstelik sadece çikolatalar değil, paketleri de hayranlık uyandırıcı. Markanın Londra ve Los Angeles'ta da şubeleri bulunuyor.
Le Chocolatier Manon, Brüksel, Belçika
Çikolata denince akla ilk gelen ülkelerden biri Belçika. Ülkenin başkenti Brüksel'de bulunan Le Chocolatier Manon'da çikolatalar tamamen el yapımı. Her bir çikolata parçası mücevher gibi işleniyor. Markanın sayısız ödülü var. Brüksel'deki küçük fabrikada dört gün önceden rezervasyon yaptırdığınız takdirde kendi çikolatalarınızı yapabiliyorsunuz. Turun sonunda kendi çikolata kutunuza sahip olabiliyorsunuz.
Casa del Cioccolato, Perugia, İtalya
Toscana'nın komşusu Umbria bölgesinin başkenti Perugia'da bulunan Casa del Cioccolato'nun kelime anlamı çikolata evi. Dünyaca ünlü İtalyan markası Bacio burada üretiliyor. Bu çikolataların özelliği içinde tam bir fındık ve yumuşak krema olması. İsteyenler özel bir turla fabrikayı gezebiliyor.
Çikolata Kenti, Tain L'Hermitage, Fransa
Çikolata tutkunlarının muhakkak uğraması gereken yerlerin başında Fransa'daki şirin kasaba Tain L'Hermitage geliyor. Tanınmış çikolata üreticisi Valrhona'nın doğduğu bu kasabada fabrikaları gezmek sıkı hijyen kuralları sebebiyle zor. Bu yüzden marka Çikolata Kenti adında bir yer yaratmış. Burada hem çikolatanın yapılış aşamalarını görebiliyor hem de üç günlük çikolata yapım atölyelerine katılabiliyorsunuz.
Oaxaca sokakları, Meksika
Meksika çikolatayı kültürüne mal etmiş bir ülke. Sokaklarında dolaştığınızda birinin size sıcak çikolata ikram etmemesi neredeyse imkansız. Öyle ki en ünlü yemeklerinden biri çikolata soslu tavuk. Moyordomo, Guelaguetza ve La Soledad kentin en büyük üç çikolata üreticisi. Kentin en işlek caddesinde şubeleri var. Eğer daha özel bir lezzet peşindeyseniz el yapımı çikolatalar satan dükkanlara uğrayıp acı biberli olanlarının tadına bakabilirsiniz.
Haigh's Chocolates, Adelaide, Avustralya
1915'te kurulan Haigh's Avustralya'nın en eski çikolatacısı. En kaliteli ürünleri kullandıklarını iddia eden aile üyeleri el yapımı mantığında üretim yapıyor. Markanın sembolü kurbağalı olanlar. Tadına bakmakta fayda var.
Saint Lucia
Karayip Denizi'ndeki Saint Lucia adasında bulunan kakao tarlaları nefes kesici. Gimie Dağı'nın eteklerinde uçsuz bucaksız yağmur ormanları, hemen ileride de Soufriere volkanı var. Buradaki otelde çikolata sevenlere ağaçtan tablete bir deneyim sunuluyor. Önce tarlalarda olgun kakao çekirdeklerini seçiyor ardından bu çekirdekleri ellerinizle kavuruyorsunuz. Tur fermantasyon odası, güneşte kurutma istasyonu ve öğütme bölümünden sonra sona eriyor. Sanırız her aşamasına tanıklık ettiğiniz bir çikolatanın tadını başka hiçbir şeyde bulmanız mümkün değil.