Bayat ekmekten salata patates kabuğundan çorba
Bozulmuş, yenmeyecek hale gelmiş yiyecekleri çöpe attığınızda dünyada yeterli besin alamayan 795 milyon insanı düşünün. Ve evde yemek israfına bir son verin. Bu mümkün... İşte bunun için ünlü şeflerin önerileri...
SEBZELERİN KABUKLARINI TUTUN
Bu tavsiye Londra'nın ünlü mekanı Spring'in şefi ve sahibi Skye Gyngell'den geliyor. "En iyi aromalar havuç, kereviz ve pancarın kabuklarında saklı" diyor. Örneğin patates kabuklarını tuzlu suda haşlayıp tereyağı, süt, karabiber ekleyip püre haline getirdiklerini anlatıyor. Şef, patates kabuklarından enfes bir de çorba elde edileceğinin altını çiziyor. Ayrıca pırasa, pancar, turp, havuç kabuklarını ince kesip yoğurtlu bir salata elde edebileceğimizi ve bu salatanın da kızarmış tavuğa pek yakıştığını söylüyor.
BAYAT EKMEĞİN İSRAFI OLMAZ
Şef ve aktivist Jamie Oliver'a göre ekmek israf edilmemesi gereken yiyeceklerin başında geliyor. Hatta bayat ekmek dünyanın birçok mutfağında yer alıyor. İster köfteye katın, ister tavada çevirip domates çorbasına... Jamie Oliver domates ve ekmek salatası olarak geçen panzanella'da da çok kolayca kullanabileceğimizi belirtiyor. Bayatlamış ekmekleri çorba ya da salatada kullanılan krutonlara çevirmek oldukça kolay. Ya da ince ince kesip tost makinesinde ısıttıktan sonra üzerine domates sos ve farklı malzemelerle bruschetta olarak kullanabilirsiniz. Ya da balık kızartırken bayat ekmek kırıntılarını kullanabilirsiniz.
TURŞUSUNU KURUN
Yapmışlığım var mı pek yok... Ama malum anneannelerimizin en sevdiği yöntem: Turşu kurmak. İngiltere'de iki başarılı restoran birden işleten şef Mary- Ellen McTague de bizimle aynı fikirde. Sirke, su ve şekerle hemen hemen her şeyin turşusunu kurabileceğimizi söylüyor. Ayrıca kalmış salata ve sebze yapraklarını dondurup zeytinyağı ile karıştırıp pesto sos gibi soslar elde edebileceğimizi söylüyor. "Yapraklar bozulmadan dondurun yeter" diye tavsiye ediyor. Pek çok kalan yiyeceği dondurduğunu ama poşetlerin üzerine ne olduklarını ve tarihlerini mutlaka yazdığını da belirtiyor. "Kalıcı kalem de bu konuda epey önemli rol oynuyor" diye eklemekten de geri kalmıyor.
YAĞLARI SAKLAYIN
Et pişirirken fazla yağları atanlar çoğunlukta olabilir. Ama Şef Rachel Stockley bize önemli bir detayı hatırlatıyor: "Saf zeytinyağı salataya soso yapmak için". Diğer pek çok yemekte bu yağları kızartmak ya da pişirmek için kullanabiliriz. Şefin tavsiyesi kavanozda bekletmek. Aoli gibi soslarda da etten arta kalan yağların kullanılabileceğini söylüyor.
PAKORA YAPIN
Hindistan mutfağı aşığı değilim. Hele de sokak yemeklerinin. Ama sebze tempuraya benzeyen pakora'yı gerçekten de çok seviyorum. Şef Gouranga Bera, "Artan sebzelerinizi ince ince kesin, soğan, zencefil, sarımsak ve sevdiğiniz aromalara bulayın. Ardından da nohut ununa bulayıp kızartın" diyor. Oldu mu size Hint usulü tempura yani pakura... Gerçekten de oldu...
HAVUÇTAN KURABİYE
Birçok şefin ortak görüşü ise evde israfı engellemek için havucun en uygun malzemelerden biri olduğu. Havucu bir kurabiyeye dönüştürmek bile oldukça kolay. Pişirme süresiyle birlikte sadece yarım saatinizi alıyor. Bunun için un, esmer şeker, vanilya aroması yeterli. Hem ortaya çıkan sonuç oldukça başarılı.
EN SON HABERLER
- 1 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 2 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 3 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var
- 4 Bu okullarda anne-baba adayları eğitiliyor
- 5 Boğaz’da kürek keyfi kabus olmasın
- 6 Aykırı bir ikon
- 7 Evde akıllı cihazlara yer açın güvenliği de ihmal etmeyin
- 8 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 9 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 10 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut