Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

7 günlük siyah çikolata diyeti

Siyah çikolata hem çok sağlıklı hem de süper yağ yakıcı etkisi var. Ayrıca yendikten 40 dakika sonra damarları genişleterek tansiyonu da düşürüyor. Diyetimizi uygulayarak bir haftada karın içi yağlarınızı 3 kilo eritebilirsiniz

Siyah çikolata acı veya bitter adı ile de biliniyor. Çikolatanın bu çeşidi hem çok sağlıklı hem de süper yağ yakıcı etkisine sahip. Yağ yakması da özellikle en tehlikeli yağ deposu dediğimiz karın çevresi yağları üzerinde süper eritici özellikte.
Harvard Tıp Fakültesi beslenme raporlarında siyah çikolatanın kakao oranı arttıkça kan şekerini dengelediği ve diyabetten koruduğu ortaya çıktı. Ayrıca kanın akışkanlığını artırarak kalbe giden damarlardaki hasarları yenileyerek koroner kalp hastalığına karşı kalkan olduğu da bildiriliyor.
Siyah çikolata yendikten yaklaşık 40 dakika sonra damarları genişleterek tansiyonu da düşürüyor. Sağlığı korumak için haftada 2-3 kez ara öğünde 30 gr siyah çikolata yemek yeterli.

KESKİN GÖRÜŞ
Yeni açıklanan ve görme bozukluğu olan 2 binin üzerinde kişiyle yapılan araştırmalar yüzde 72 oranında kakao içeren siyah çikolatadan 45 gr kadar yedikten iki saat sonra görme fonksiyonlarını keskinleştirdiği küçük harfli yazıları ise daha net okuyabildiğini gösterdi.
Siyah çikolatanın sağlık iksiri olmasını sağlayan önemli özelliği kakaodan gelen polifenol adlı antioksidan.
Bu nedenle süper sağlıklı tatlı olarak zayıflama diyetlerinde tatlı ihtiyacını gidermek için en iyi alternatif. Ancak çikolata ister siyah olsun ister sütlü olsun enerji yoğunluğu yüksek; yedikçe fazlası istenilen porsiyon kontrolü zor olan kilo almayı kolaylaştıran bir yiyecektir. Bu nedenle siyah çikolatanın hem haz sağlayıcı hem de aşırı yemeyi önleyerek karın yağlarını eritme miktarı maksimum 30 gr olarak belirtiliyor.

SADECE 30 GRAM
2013 yılında Cambridge Üniversitesi'nde 100 kişide yapılan önemli bir araştırmada karın iç bölgesinde yüksek yağ miktarını dengeli diyete 30 gr kadar siyah çikolata eklenerek 7 günde 3 kg kadar yağlardan kaybettiği bulunmuştur.
Kakao polifenolleri ve çözünür lifi etkili: Siyah çikolatada bulunan polifenol adlı antioksidanların özellikle karın içi ve bel çevresine yerleşmiş yağların erimesinde metabolik aktif rol aldığını ayrıca siyah çikolatada kakaodan gelen çözünür diyet lifinin de bu yağların erimesinde görev aldığını belirtmekte fayda görüyorum. Siyah çikolatanın kimyasal bileşimine baktığımızda çoklu doymamış yağ asitlerinden de zengin hatta kalp hastalıklarına neden olan doymuş yağlardan da fakir olduğunu görürüz.
Çoklu doymamış yağ asitleri yani yararlı yağlar hücrelerde yağ sentezini yapan genlerin baskılanmasında önemli rol oynayarak vücudun yağlanmasını da engellemektedir.
Sonuçta sağlıklı tatlı da olsa 20-50 gram arasında yenilen siyah çikolatanın bel bölgesindeki yağlanmayı azalttığının altını çizmekte yarar görüyorum.
Konsatrasyonu artırıcı: Zayıflarken görünen en büyük sıkıntı yorgunluk, bitkinlik ve konsantrasyonda azalma gibi olumsuz etmenlerdir. Bu olumsuzluklar kişinin diyeti uzun sürdürememesini neden olur. Ancak diyete siyah çikolata eklemek; kakaodan gelen flavonoidler sayesinde beyinde bilişsel fonksiyonların da daha güçlü olmasına olanak sağlamaktadır.
Siyah çikolata zayıflama diyetlerinde dikkatin dağılmasını önleyerek diyete odaklanmayı da kolaylaştırmaktadır. Yale Üniversitesinde yapılan farklı bir araştırmada; hafif kilolu genç kızlarda 1000 kalorilik 30 gram siyah çikolata ve siyah çikolata içermeyen diyet uygulama süreçleri değerlendirildiğinde siyah çikolata yiyerek zayıflayanların porsiyonlarını daha dikkatli uygulayıp daha fazla kilo verdikleri gözlenmiştir.
Özellikle siyah çikolatanın hem haz verip hem de diyette tatlı olarak yasaklanmamasının da genç kızlarda daha çok motivasyon kaynağı olduğu bildirilmiştir.
Sonuçta zayıflarken günde 30 gram siyah çikolata yemek hem bel hem de karın bölgesindeki yağların azalmasında etkili sağlıklı tatlı türüdür.

1 haftalık menü

Uyandıktan Sonra:

Güne 1 su bardağı ılık suya 1 yemek kaşığı elma sirkeli su ile başlayın.

Kahvaltı:
1 haşlanmış yumurta
1 dilim beyaz peynir
1 dilim tam buğday ekmeği
Domates, salatalık, maydanoz, biber

Öğle:
1 kase mercimek veya tarhana veya sebze çorbası
3 adet ev yapımı köfte veya 100 gr ızgara somon balığı
Az zeytinyağlı kırmızı lahana salatası
1 fincan yeşil çay

İkindi:
30 gr yüzde 72 kakaolu siyah çikolata
1 fincan yeşil çay

Akşam:
4 yemek kaşığı etsiz, zeytinyağlı mevsim sebze yemeği
1 dilim tam buğday ekmeği
Az zeytinyağlı çoban veya mevsim salatası
1 fincan yeşil çay

Ara:
1 çay bardağı süzme yoğurt
8 çilek veya 3 taze kayısı veya 1 ince dilim taze ananas veya 1 küçük boy elma

Sizi motive edecek kurallar

Zayıflarken karın çevresinden yağ kaybetmek zordur. Fakat bu uygulayacağınız diyetin içindeki dengeli karbonhidrat, yağ ve protein dağılımı, antioksidan düzeyi ile tekli doymamış yağ asitlerinden zenginliği kısa sürede bu bölgedeki depo yağların çabucak kaybolmasını sağlamaktadır. Bu diyeti uygularken dikkat etmeniz gereken 10 kural sizi motive edecek, bir afta gibi kısa sürede yaklaşık bir beden incelmenizi de sağlayacaktır.
1- Siyah çikolata seçerken yüzde 72 oranında kakao içermesine dikkat edin ve her gün öğle ve ikindi arasında 30 gr olarak yiyeceğiniz siyah çikolatayı tartarak porsiyon miktarını net bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir.
2- Siyah çikolata yanına mutlaka bir fincan yeşil çay için. Böylece yağ yakma hızını daha da arttırırsınız.
3- Her gün en az 60 dakika orta tempoda yürümeniz şart. Yürüyüşü siyah çikolata öğününden sonra yapmanız en doğru egzersiz zamanı. Siyah çikolatayı yedikten en az 45 dakika sonra yürüyüşünüzü yapmaya özen gösterin. Yürüyüş boyunca bir litre su içmeyi de unutmayın.
4- Bu diyet süresince 4 bardak şekersiz siyah çay ve günde en az 3 fincan da yeşil çay içmek önemli.
5- Diyet süresince günde 2 şişe doğal aromasız maden suyu tercih edin. Maden suyunu öğle ve akşam yemeklerinde tüketin.
6- Kahveyi şekersiz ve sütsüz olarak günün istediğiniz zamanında 4 fincan içebilirsiniz.
7- Yemeklerinize yağ yakıcı etkisi olan kimyon, zerdeçal ve tane karabiberi bolca ekleyerek lezzet verin.
8- Kahvaltıda, öğle ve akşam yemeklerinin yanında domates, salatalık, maydanoz, nane, yeşil ve kırmızı biber, fesleğen, taze kekik ve kırmızı lahanadan doyana kadar yiyebilirsiniz.
9- Güne bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi içerek başlamayı kesinlikle unutmayın.
10- Diyete başladığınız sabah aç karnına tartılıp not edin ve diyeti bitirdiğiniz günün ertesi sabahı yine aç karnına tartılın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA