Bedelli hayat sigortasını uçuracak

Bedelli askerlik ile hayat sigortalarında 100 milyon TL’ye yakın bir prim üretimi bekleniyor.
Uzun zamandan beri beklenen ve kasım ayı sonu itibariyle hayata geçen 460 bin kişiyi ilgilendiren bedelli askerlik için bankalar kredi hareketliği yaşarken, uygulama hayat sigortalarını da olumlu etkiledi. Bankaların açtığı kredilerle birlikte yapılan hayat sigortalarında bu kanaldan 100 milyon TL'ye yakın bir prim üretimi bekleniyor.
Bankalar bilindiği gibi tüketicilere ihtiyaç, konut vb. kredi verdiklerinde onlardan genellikle hayat sigortası yaptırmalarını istiyor. Söz konusu sigorta, banka müşterisinin sakatlık, maluliyet vb. risklerde kendisini, vefatı halinde de geride kalan sevdiklerini güvence altına alarak, kredi borcunun bankaya ödenmesini sağlıyor. Bankalar, doğal olarak bedelli askerlik uygulaması kapsamında açacakları krediler için de bireylerden hayat sigortası yaptırmasını isteyecek. Bir bankadan sözgelimi 30 bin TL tutarında, 36 ay vadeli ve yüzde 1,20 faizle kredi alan bir birey de azalan borç bakiyesi teminatı (değişken teminatlı) varsayımıyla yaklaşık 350 TL tutarında (peşin) bir prim ödemesi yapacak. Söz konusu 460 bin kişinin koşulları ve kredi ihtiyaçları birbirinden farklı olduğu için sigorta sektöründe bu kanaldan tam olarak ne kadarlık bir prim üretileceğini tespit etmek kuşkusuz çok zor. Ancak, 460 bin kişinin söz konusu koşullarda kredi kullandığı kısıtlayıcı varsayımıyla toplam prim üretimi de 160 milyon TL'yi buluyor. Bazı bireylerin hiç kredi kullanmayacağı bazılarının ise kredi ihtiyacının düşük olduğu dikkate alındığında bu rakamın da daha düşük olacağı açık. Ancak uzmanlar iyimser bir olasılıkla söz konusu rakamın 100 milyon TL'ye yakın olmasını bekliyor. 2011 yılının ilk 9 ayında hayat branşında sektörde 1 milyar 620.4 milyon TL prim üretildiği dikkate alındığında söz konusu rakam, toplam prim üretiminin de yaklaşık yüzde 5'ine denk geliyor.
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, "Talep edilecek tutara göre, bankadan bankaya vade ve faiz oranları değişebilir. Ancak sonuçta bu, bireyin bedelli askerlik nedeniyle borçlanma ihtiyacını karşılamaya yönelik bir bireysel kredi. Hayat sigortasının teminatında ve içeriğinde bir değişiklik olacağını düşünmüyorum" diyor.
Bazı bankaların, bedelli askerlik kredi talep edenlere "ferdi kaza" sigortası seçeneğini de sunabilecekleri kaydediliyor. Ancak teminatın yetersiz kaldığını belirten bazı sektör temsilcileri ferdi kaza sigortasına ise çok sıcak bakmıyor. Ferdi kazanın sadece bireyin kaza sonucu vefat ya da maluliyet durumlarını teminat altına alırken, hayat sigortasında tüketiciye çok daha kapsamlı bir teminat sağlanıyor. Sözgelimi, birey kaza sonucu değil de kalp krizi sonucu vefat ettiğinde ferdi kaza bunu karşılamıyor. Ancak, hayat sigortası yaptırdıysa hastalık sonucu vefat eden bireyin yakınlarının mağduriyeti de önlenmiş oluyor.
Bankaların payı yüzde 75'e yakın
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) verilerine göre 2011 yılının ilk 9 ayında hayat branşı geçen yılın aynı dönemine göre hayat dışı (elementer) branş yüzde 21,7 büyürken, hayat branşındaki büyüme ise yüzde 30,09 olarak gerçekleşti. Hayat sigortalarındaki patlamanın başlıca sebebi de bankalardan kredi alırken yapılan hayat sigortalarındaki artış. Nitekim, dağıtım kanalı bazında da bankaların hayat sigortası prim üretimindeki ağırlığı da (bankasürans) giderek artıyor. Yılın ilk 9 ayında bankaların payı yüzde 73 seviyesine ulaşırken, acente, broker ve diğer dağıtım kanallarının payı ise azalmayı sürdürüyor.
EN SON HABERLER
- 1 Ağustos ayı bütçe rakamları açıklandı
- 2 Dolar güne böyle başladı!
- 3 Dolar ne kadar?
- 4 Asya borsaları Çin devalüasyonuyla sert düştü
- 5 Dolar ne kadar?
- 6 Altının kilogramı 96 bin 900 liraya geriledi
- 7 Borsa güne yükselişle başladı
- 8 Dolar ne kadar? Dolar güne böyle başladı!
- 9 Altının kilogramı geriledi
- 10 Dolar ne kadar? Dolar güne böyle başladı