Diyetisyen Ece Özlük, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı. Özlük, "Sahur seçimleri yapılırken kişinin gün boyu tok kalmasına yardım edecek kavrulmamış yağlı tohumlar fındık, badem, ceviz gibi yumurta, tam buğday ekmek tüketilmeli. Yeterli su tüketimi sağlanmalı, uykuya yeniden geçişte problem yaratmayacak besinler tercih edilmeli, barsak hareketleri için yeterli life sahip besinlere sebze-meyveler yer verilmeli, tuz oranı yüksek olmayan besinler tercih edilmelidir. Örnek bir sahur menüsü, 1 su bardağı süt, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim beyaz peynir, domates- salatalık-yeşillik, 5 adet tuzsuz zeytin veya 2 tam ceviz içi, 2 ince dilim tam tahıllı ekmek, Ramazan pidesi tüketmek isteyenler için 1 avuç içi boyutundaki pidenin 2 ince dilim ekmek yerine geçtiği bilinmelidir. 1 porsiyon meyve ve bol su içilmelidir" dedi.
"İFTAR AÇILIRKEN BİR ANDA AĞIR YİYECEKLERLE AÇILIŞI YAPMAK YANLIŞTIR"
Diyetisyen Ece Özlük, iftarda nasıl beslenilmesini gerektiğini anlatarak, "İftar açılırken bir anda ağır yiyeceklerle açılışı yapmak yanlıştır. Yaklaşık 16 saat dinlenme halindeki boş mideye bir anda yüklenmek hazımsızlığa sebebiyet verebilir. Bunu önlemenin en güzel yolu iftarı su ile açmaktır. Eğer kişi iftarını hurma veya zeytin ile açmak istiyorsa da 1 küçük hurma/zeytin sonrasında çorbayla devam etmek gerekir. 15-20 dakika ara verip mideyi biraz dinlendirdikten sonra ızgara tavuk/kırmızı et/kurubaklagil gibi protein içeriği yüksek besinlerin yanında salata gibi sebze ağırlıklı besinlerle mideye yüklenmeden hafif bir şekilde devam edilmelidir. Örnek bir iftar menüsü, oruç açarken 2 su bardağı su, 1 küçük hurma, 1 kase çorba içelim. Ardından 5-10 dk ara verip ızgara tavuk, 1 kase yoğurt 1 ince dilim tam tahıllı/buğday ekmek yiyebiliriz" diye konuştu.