Açlık Diyeti, 500 kalorinin altında olan diyetler verilen bir isimdir. Açlık diyetleri; hipoglisemik bireyler, sirkadiyen ritim sorunu yaşayanlar, çocuklar, ergenler, hamile ve emziren anneler için uygun değildir. Açlık, besinsel yetersizliğe neden olur. Açlık hormonsal bozulmaları da tetikler. Açlığın uzaması, ghrelin dediğimiz açlık hormonu artmasını, tokluğu sağlayan leptin azalmasını, kortizol ve melatonin düzeylerinin de yükselmesine yol açar.
Bu nedenle açlık yerine besin zenginliği olan doğal besinlerden oluşan düşük kalorili dengeli beslenme benimsenmek oldukça önemlidir. Bugün uzun süren açlık diyetleri konusunda çalışmalar, çelişkili sonuçlarla doludur. Sürekli açlık ya da sürekli enerji kısıtlaması her zaman sağlığı iyileştirdiği kanıtlanmamıştır. Ancak ara sıra yapılan açlık ve düşük kalorili beslenme metabolik sağlığı çok daha iyileştirdiği, kilo kaybını sağladığı, yağ kaybında daha etkili olduğu artık birçok araştırmada gösterilmektedir.
Düzenli öğünlerle planlanmış düşük kalorili dengeli beslenme; mitokondri sentezini artırır, bağışıklık sistemini, mikrobiyotayı güçlendirir, otofajiyi olumlu tetikler. O sebeple açlık yerine daha az kalorili bir Akdeniz Diyeti, kısa süreli açlığı taklit eden bir uzun süreli metabolik bir yarar sağlar. Fazla ve düzensiz beslenmeden 1000- 1200 kalori kadar enerji kısıtlaması sağlanan karbonhidratı düşük, yeterli protein içeren ve normal yağlı bir beslenmeye geçtiğinizde ve gece açlığını 12 saat bıraktığınızda ilk 5 günde vücudunuzda olan metabolik değişiklikler şu şekilde gelişir.
12 SAATLİK GECE AÇLIĞINDA İLK 5 GÜN
1.GÜN
Vücut hücresel temizliğe hazırlanmaya başlar, karbonhidrat az yenildiği için karaciğerde glikojen depoları azalmaya dolayısıyla hafif ketosiz ile vücut yağ yakma moduna geçişe başlar.
2. GÜN
Pankreasın insülin üretimi azalır, kanda azalan şeker ile vücut, ortamda bulunan tüm karbonhidratları enerji olarak hızlıca kullanmaya başlar. Böylece yağ yakımı hızlanır.
3. GÜN
Hücresel temizlik yani otofaji yükselir. Otofaji süreci başlayarak hücrenin içindeki hasarlı organeller, yanlış katlanmış ve mutant proteinler, virüsler, bakterilerin detoksu hızlanır.
4. GÜN
Hücreler kendini daha genç versiyonuna dönüştürmeye başlar. Hücrelerin yenilenme süreci artar, yağ yakma devam eder, ölü hücrelerin temizlenmesi hızlanır.
5. GÜN
Vücut kendini enerjik hissetmeye başlar. Yağ oksidasyonu artar, insülin direnci azalmaya başlar.