Dünyada uzun zamandır restoranlarda 'bowl' yani derin bir kasede birçok farklı besin gruplarından besinlerin bir arada sunulmasıyla hazırlanan bu ana öğün alternatifi yemekler sağlıklı yaşam içinde vazgeçilmez oldu diyebilirim.
Kase Yemekleri olarak adlandırabileceğimiz bu öğünler tek bir kasede hem doyurucu hem de aynı tabakta karbonhidratından proteinine, yağlardan tohumlara kadar hepsini bir lezzet uyumu içerisinde sunmayı sağladığını da belirtmeliyim.
Her ne kadar Anadolu'da daha yaygınlaşmasa da İstanbul, Ankara, Bursa, Adana ve İzmir gibi büyük şehirlerde bowl konsepti hem kahvaltı hem diğer ana öğünlerde sunduğu lezzet ötesi kombinasyonlarla birçok kişinin ilgi odağı haline geldi.
Smoothie Bowl ve Acai Bowl dünyada en popüler olan iki kahvaltı öğünü olduğunu söyleyebilirim. Öğle ve akşam yemeklerinde ise baklagillerden tam tahıllara sağlıklı et alternatiflerden deniz ürünlerine taze sebzelerden sağlıklı soslara kadar birçok çeşitte doğal besinin bir araya getirilmesiyle zayıflamadan sporcu beslenmesine kadar birçok alanda bireyin dengeli beslenmesine yardımcı olabilmektedir.
Bowl hazırlayarak tek bir öğünde yeterli protein alabilir daha az karbonhidrat içeren bir beslenme planı sağlayarak daha hızlı yağ yakabilirsiniz. Bowl içerisine koyacağınız her besin ile diyet lifinden zengin bir öğün ile sindirim sisteminizi düzenli çalıştırabilirsiniz.
Size hazırladığım "5 Günlük Proteinden Zengin Bowl Diyeti" ile daha hızlı zayıflayabilir ve mikrobiyotanızı yeniden yapılandırabilirsiniz. Bu diyeti uygularken her gün farklı ve lezzetli kaseler hazırlayarak vücudu yağ yakma moduna geçirebileceksiniz. Bu diyeti uygularken öğünler arasından en az 3-4 saat bırakmalısınız. Öğünlerin içeriğini ve yerini değiştirmemelisiniz.
PAZARTESİ
Kahvaltı
YULAF KASESİ
Derin bir kaseye 1 kase yoğurdu çatalla çırpın. Kaseye sırayla 3 yemek kaşığı yulaf, 1 adet doğranmış şeftali, 1 yemek kaşığı keten tohumu, 1 avuç çiğ kaju ve 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesini yan yana sırayla dizerek kasenizi hazırlayın.
Öğle
HİNDİ FİLETOLU TAZE BÖRÜLCE KASESİ
Derin bir kaseye haşlanmış börülceleri iri doğrayın. Üzerine ince kıyılmış bol maydanoz, ince kıyılmış taze soğan, doğranmış salatalık ve ikiye bölünmüş çeri domateslerini koyun. Limon suyu, biraz zeytinyağı, hardal ile iyice karıştırın ve servis yapacağınız kaseye aktarın. Üzerine ızgarada pişirilmiş hindi filetoyu koyun. Bol tane karabiber serperek öğle öğününde yiyin.
SALI
Kahvaltı
HAŞLANMIŞ YUMURTA KASESİ
Derin bir kaseye doğranmış avokado, domates, salatalık ve ince kıyılmış maydanozu koyun üzerine taze limon suyu sıkarak karıştırın. 2 adet haşlanmış yumurtayı ikiye bölerek kasenin üzerine servis edin. Pul biber, karabiber, kimyon serpip 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirerek kahvaltıda yiyin.
ÇARŞAMBA
Kahvaltı
EKŞİ MAYALI EKMEK ÜZERİNE LORLU ÇIRPILMIŞ YUMURTA
1 dilim ekşi mayalı ekmeği tost makinesinde kızarıncaya kadar ısıtın ve bir tabağa alın. Tavada 1 adet yumurta, az zeytinyağı, bol maydanoz ve taze lor ile yumurtayı çırparak
Akşam
TAVUKLU KİNOA KASESİ
İnce filetolar halinde kesilmiş tavuğu biraz sirke, sarımsak ve zeytinyağı ile terbiye ettikten sonra tavada iyice pişirin. Derin bir kaseye ince kıyılmış marul, taze nane yaprakları, turp dilimleri, 1 çay bardağı kadar haşlanmış kinoa, ince doğranmış havuç ve az zeytinyağını ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. En son tavuk dilimlerini kasenin üzerine koyarak servis edin
Öğle
1 dilim ızgara veya fırında pişmiş somon
5-6 elma dilimi fırında pişirilmiş tatlı patates
Bol roka
Akşam
LOKUM ETLİ SEMİZOTLU TAHIL KASESİ
Derin bir kaseye bol semizotu yaprakları, ince kıyılmış kırmızı soğan, küp doğranmış taze pancar, zyetinyağı ve bol sumak ile harmanlayın. 1 servis kaşığı haşlanmış siyah pirinç, 4 adet ızgarada pişmiş lokum ve 1 servis kaşığı haşlanmış karabuğdayı ekleyerek bol hardalla tüketin