Tek bir besinle vücudunuzda onlarca sağlık sorununa karşı kalkan olabileceğinizi biliyor muydunuz? Üstelik tek yapmanız gereken bir gece önceden hazırlayıp dolaba koymak. Kahvaltıda ilk öğün olarak tükettiğinizde sayısız şifasına birkaç kaşıkla ulaşabilirsiniz. İşte diyetisyenlerin favori gıdası o mucize…
Kilo yönetimine yardımcı olmaktan enerjiyi artırmaya ve sindirimi iyileştirmeye kadar, yulaf sayısız sağlık faydası sunar.
KİLO YÖNETİMİNE DESTEK OLABİLİRLER
Gecelik yulaf ezmesi lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda çok da doyurucudur. Bu nedenle, yakın zamanda yapılan birkaç çalışma yulaf ezmesinin kilo yönetimi ve iştah kontrolüne yardımcı olma potansiyelini ortaya koymaktadır.
Yulaf ezmesi, protein, lif ve sağlıklı yağlar gibi çeşitli besin maddeleri açısından zengindir, tokluk hissi yaratır ve aşırı yeme olasılığını azaltır.
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRABİLİRLER
Gece boyunca bekletilen yulaf, sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olabilen beta-glukan adı verilen bir tür çözünür lif açısından zengindir.
ODAKLANMANIZA YARDIMCI OLABİLİRLER
Yulaf ayrıca, beyne sürekli bir enerji akışı sağlayan yüksek kompleks karbonhidrat içeriği nedeniyle bilişsel işlevi ve odaklanmayı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu sürekli enerji kaynağı, gün boyunca zihinsel berraklığı ve odaklanmayı desteklemeye yardımcı olabilir.
Yulaf ayrıca bilişsel performansı artırabilecek B vitaminleri ve magnezyum gibi diğer beyin güçlendirici besinler açısından da zengindir. Bu faydalar , yulafın zihinsel doğruluğu ve zihinsel görevleri tamamlama hızını iyileştirdiği son çalışmalarda görülmüştür .
KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜREBİLİR
Çalışmalar, yulafın düzenli olarak tüketilmesinin, çözünür lifleri ve diğer faydalı bileşikleri sayesinde kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Bu bileşikler bağırsaktaki kolesterole bağlanarak vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, bu süreç kan dolaşımına emilen kolesterol miktarını azaltabilir ve bu da LDL ("kötü") kolesterol seviyelerinin düşmesine yol açabilir.
KAN BASINCINI DÜŞÜREBİLİRLER
Gece boyunca yulaf ayrıca özellikle yüksek tansiyonu olanlarda kan basıncı seviyelerini düşürebilir. Yulaf ezmesi gibi lif açısından zengin besinler kan damarı işlevini iyileştirebilir, genel kalp sağlığını ve dolaşımı destekleyebilir.
Ayrıca, nitrik oksit üretimini artırabilen, kan damarlarını gevşetmeye ve genişletmeye yardımcı olarak kan basıncını düşüren avenantramid adı verilen belirli bir antioksidan grubu içerirler.
2023 yılında 21 araştırmanın incelendiği bir meta-analizde , yulafın daha rafine tahıl tüketen gruplara kıyasla kan basıncı seviyelerini düşürmede etkili olduğu bulundu.
BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLEYEBİLİRLER
Yulaf ayrıca bağışıklık fonksiyonunu destekleyen bir tür çözünür lif olan beta-glukanın zengin içeriği sayesinde bağışıklığı da güçlendirebilir. Beta-glukan, makrofajlar ve nötrofiller adı verilen belirli bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olarak vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırır.
Yulaf ayrıca güçlü bir bağışıklık sistemini korumada hayati rol oynayan çinko ve selenyum gibi diğer önemli besinleri de içerir . Yulafı düzenli olarak diyetinize dahil etmek vücudunuzun doğal savunma mekanizmaları için temel destek sağlayabilir.
SAĞLIKLI KAN ŞEKERİNİ DESTEKLEYEBİLİRLER
Yulaf, yavaş sindirilen karbonhidratlar ve lif açısından zengindir , bu nedenle gece yulafının faydalarından biri, onları yemenin kan şekerinde daha istikrarlı ve sabit bir artışı teşvik etmesidir.
Tip 2 diyabet hastalarında bile, çok sayıda çalışma yulaf ezmesi yemenin diğer karbonhidrat içeren öğünlere göre daha az kan şekeri yükselmesine ve daha istikrarlı glikoz seviyelerine yol açtığını göstermiştir. Bunun nedeni muhtemelen mevcut karbonhidratın sindirimini yavaşlatan lif içeriğidir.
BESLENMEYİ İYİLEŞTİREBİLİRLER
Gece yulafı, birçok insanın yeterince alamadığı lif, magnezyum, demir ve çinko gibi çeşitli temel besinler açısından zengindir.
Birçok insan bu besinlerden, özellikle lif ve magnezyumdan yoksun olduğundan, yulaf ezmesi bu besin boşluklarını doldurmak için mükemmel bir katkı olabilir.