Elastin cildin elastikiyetini koruyan bir bileşendir. Yaşlanma ile elastin sentezinin azalmasıyla cildin sıkılığını kaybetmesine neden olur, kırışıklıklar artar. Peynirdeki whey proteinleri elastin sentezinin artmasını sağlayabildiği gösterilmiştir. Peynir probiyotik açısından zengin bir fermente süt ürünüdür ve fermente besinlerin cilt yaşlanmasını bağırsak mikrobiyotası üzerinden olumlu etkilediği bilimsel bir gerçektir.
PEYNİRDE BULUNAN KAZEİN SİNDİRİM SİSTEMİNİ ETKİLER Mİ?
Sizlerden gelen bir diğer soru da; peynirde kazein proteini bizim bağırsaklarımızı tahrip ediyor ve sindiremiyor muyuz şeklinde. Buna da açıklık getirelim. Evet, peynir kazeini yüksek kaliteli protein, yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, A, K2, B2, B12 vitaminleri, probiyotikler, kısa zincirli yağ asitlerinden zengin süper besindir. Peynir laktoferrin, lizozim ve beta laktoglobin gibi biyoaktif peptitler içerir ve kolesterol düşürücü, tansiyon azaltıcı, kanser önleyici ve bağışıklık sistemimizi modüle edici etki gösterir.
Peynir kazeini 1 yaş sonrası tüm bireylerde bağırsakların gelişiminin tamamlanmasıyla kolayca sindirilebilmektedir. Kazein her ne kadar büyük parçalı protein molekülü olsa da bizim bağırsaklarımız rahatça süt kazeinini parçalayabilecek yapıya sahiptir.
Peynir kas kazanımını ve kasların güçlenmesinde yarar sağlar. Peynir ve sütteki kazein kardiyovasküler, bağışıklık ve sindirim sistemi üzerine koruyucu etki gösterir. Peynir triptofandandan zengin süt ürünüdür. Peynir yediğinizde serotonin sentezi artar ve beyin sağlığınızı korur. Peynir ve sütteki immünoglobinler bağırsak mukozasını patojenlere karşı da korur. Sağlıklı beslenmenizde peynir ve sütü eksik etmeyin. Her gün 2 dilim peynir mükemmeldir.
KAHVE, VÜCUTTAKİ MİNERALLERİN KAYBOLMASINA NEDEN OLMUYOR
Kahve hakkında harika bir araştırma daha yayınlandı, kahve ve mineral kaybı arasındaki ilişkiye ait sır perdesi aralandı. Günde 3 fincan kahveyle vücutta mineral ve sıvı kaybı olmadığı belirlendi. Ancak kafein alımı arttıkça yani günde dört fincanın üzerinde kahve tüketimi olduğunda işler değişiyor. O zaman ne yapmalıyız?
Orta düzey kahve içtiğimizde yine de sıvı dengesini korumak için her 1 fincan kahveye 1 bardak su yeterli.
Fazla kahve tüketimi olduğu gün 1 küçük şişe doğal mineralli su, idrarla atılan tüm minerallerin yerine konulması açısından değerli.
Kahveyi sabah erken aç karnına, yemeklerden hemen sonra ya da öğün aralarında şekersiz, aromasız kahve içilebilir.